Sjeverna Koreja zadržala 85-godišnjeg američkog veterana Korejskog rata

Sjeverna Koreja zadržala 85-godišnjeg američkog veterana Korejskog rata

Foto: Guliver Image / Getty Images

SJEVERNOKOREJSKE vlasti zadržale su 85-godišnjeg američkog veterana Korejskog rata iz Kalifornije koji je boravio u toj zemlji kao turist, objavio je u srijedu njegov sin.

Merrill Newman, umirovljenik iz mjesta Palo Alto u Kaliforniji, priveden je dan nakon što su on i jedan turistički vodič razgovarali s predstavnicima sjevernokorejskih vlasti na jednom skupu, izjavio je njegov sin Jeff Newman u razgovoru za CNN.

Newmann mlađi, koji živi u Pasadeni kraj Los Angelesa, rekao je da je informacije o nestanku oca i skupu na kojemu je govorio prije toga dobio od jednog drugog Amerikanca koji je putovao s njime.

"Razumijem to što su gnjavili moga oca, ali s njegovim suputnikom nisam razgovarao o detaljima", rekao je Jeff Newman u intervjuu telefonom.

Izvele ga iz zrakoplova

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On se obratio medijima nakon što je japanska novinska agencija Kyodo, navodeći informacije neimenovanog diplomatskog izvora iz Pekinga, javila da je stariji Amerikanac koji je doputovao u Sjevernu Koreju s vrijedećom turističkom vizom prošloga mjeseca, možda zadržan.

List San Jose Mercury News ranije je izvijestio da su sjevernokorejske vlasti izvele Newmana iz zrakoplova 26. listopada, u trenutku kad je trebao napustiti zemlju.

Sjeverna Koreja mogla bi iskoristiti Newmana kao ulog u pregovorima. Ta zemlja već je ranije zatočila jednog Amerikanca, korejsko-američkog kršćanskog misionara Kennetha Baea, koji je u zatvoru od studenoga 2012. a u međuvremenu je osuđen na 15 godina teškog rada.

Posebni predstavnik SAD-a za Sjevernu Koreju Glyn Davies izjavio je novinarima u Pekingu da je pozvao Sjevernu Koreju da "riješi pitanja" Amerikanaca zatočenih u toj zemlji, uključujući Baea i Newmana.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara