Sjeverna i Južna Koreja ponovo otvaraju zajedničku industrijsku zonu

Screenshot: Youtube

SJEVERNA i Južna Koreja dogovorile su se da idući tjedan ponovno otvore zajednički industrijski park Kaesong, koji je zatvoren prije pet mjeseci zbog vojne napetosti, objavilo je južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja.

Industrijski kompleks Kaesong ključni je simbol međukorejske suradnje, a dvije su strane nakon maratonskih pregovora koji su trajali cijelu noć na srijedu odlučile da se pogon otvori 16. rujna.

Južnokorejska poduzeća u Kaesongu, desetak kilometara unutar sjevernokorejskoga teritorija, smjet će nastaviti s radom nakon probnog rada u ponedjeljak. Sporazum je postignut u drugome krugu pregovora novoosnovanog zajedničkog odbora za Kaesong, javlja CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, 14. kolovoza, dvije su strane postignule sporazum o pet točaka za otvaranje kompleksa.
Kao dio dogovora, obje vlade izjavile su da ta industrijska zona ne bi više smjela biti "pod utjecajem političke situacije bez obzira na okolnosti."

Ova industrijska zona koja je otvorena prije devet godina, smatra se vrlo važnim izvorom za čvrstu valutu režima sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una.

Oko 53,000 državljana Sjeverne Koreje radilo je u više od 120 južnokorejskih tvrtki koje se nalaze u ovoj industrijskoj zoni, a godišnje se ondje proizvodi roba vrijedna stotine milijuna dolara.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara