Sjevernoirska policija želi produljiti pritvor nacionalističkom čelniku Gerryju Adamsu

Sjevernoirska policija želi produljiti pritvor nacionalističkom čelniku Gerryju Adamsu

Screenshot: YouTube

SJEVERNOIRSKA policija koja ispituje republikanskog čelnika Gerryja Adamsa u vezi s ubojstvom iz 1972. za koje je odgovorna IRA, želi mu produljiti pritvor, rekao je u petak potpredsjednik njegove stranke Sinn Feina, Martin McGuinness.

Po njegovim riječima, policija kani zatražiti od pravosuđa da odobri produljenje 48-satnog zakonskog roka koji istječe u petak navečer.

Nakon isteka tog roka, policija mora odlučiti hoće li podići optužnicu ili će pustiti predsjednika Sinn Feina uhićenog u srijedu navečer.

"Rekao sam jučer da izabrano vrijeme svjedoči o političkoj motivaciji tog uhićenja", rekao je novinarima McGuinness, bivši zapovjednik Irske republikanske armije (IRA) koji je danas potpredsjednik vlade Sjeverne Irske u kojoj su zastupljeni protestanti i katolici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Uhićenje Gerryja Adamsa je neposredno povezano s lokalnim i s europskim izborima koji će se za nekoliko tjedana održati svuda na otoku", istaknuo je.

Adams niječe bilo kakvu umiješanost u ubojstvo Jean McConville, 37-godišnje udovice, majke desetero djece. G. 1972., u vrijeme kada su neredi dosegnuli vrhunac oteo ju je borac IRA-e iz njezina doma u katoličkoj četvrti u zapadnom Belfastu.

Bila je jedna od 16 "nestalih" čije ubojstvo je IRA priznala 1999.

Policijska istraga je pokazala da nije bila špijun. Njezina jedina krivnja je bila što je pružila pomoć britanskom vojniku ranjenom u IRA-inu napadu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara