Skandal u Italiji: 700.000 osoba bez svog znanja tri godine koristilo zagađenu vodu

Ilustracija: Arhiva

SKORO 700.000 ljudi je bez svog znanja tijekom tri godine koristilo zagađenu vodu u području Pescare, nakon što je bila onečišćena industrijskim otpadom, izvješćuje u petak AFP o skandalu koji je izbio ovaj tjedan.

"Zagađena voda distribuirana je na velikom području i nju je, ne znajući za zagađenje, redovito koristilo oko 700.000 ljudi. Zagađena voda je distribuirana i školama i bolnicama", priopćio je Institut za zdravstvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Još su od 2007. godine šumari i ekolozi iz podružnice Svjetskog fonda za prirodu (WWF) u regiji Abruzzo upozoravali na zagađene bunare u blizini odlagališta industrijskog otpada talijanske grupacije Montedison, današnjeg Edisona. Montedison, specijaliziran za industrijsku kemiju, kako se procjenjuje, tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća zakopao je oko 250.000 tona toksičnog otpada na lokaciji Bussi sul Tirino.

Otpad, plod proizvodnje klora, formaldehida, izbjeljivača, natrijevog klorida, zagadio je tlo a potom i vodu i vodovodnim cijevima stigao do slavina stanovnika te regije koja broji oko 1.300.000 ljudi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara