Skandalozno: Linić opet pokrao proračun u korist prijatelja! Vlahušićevom bratu oprostio 4,5 milijuna!

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell, Montaža: Index, Screenshot: Fina.hr

MALA dubrovačka građevinska tvrtka VIAM s manje od 20 zaposlenika, a  koja preživljava kao podizvođač na velikim projektima kojima je investitor Grad Dubrovnik, uspjela je u predstečajnoj nagodbi postići da im Ministarstvo financija i državne tvrtke oproste više od 4,5 milijuna kuna! Tajna uspjeha ove male tvrtke mogla bi se kriti u samom nazivu tvrtke VIAM koja označava kraticu "Vlahušić, Ivo, Andro, Mladen", a koju vodi Mladen Vlahušić, brat dubrovačkog gradonačelnika Andra Vlahušića. 
 
Linić oprostio 100 posto kamate od 1,3 milijuna kuna i još se odrekao 50 posto glavnice!
 
U predstečajnoj nagodbi Ministarstvo financija - Porezna uprava u potpunosti se odrekla kamata u vrijednosti od 1,3 milijuna kuna te polovice osnovnog duga u vrijednosti od 3,2 milijuna kuna. Što znači da se ministarstvo Slavka Linića od ukupnog duga od 7,8 milijuna kuna sada od Viama potražuje tek 3,2 milijuna kuna, a taj dug ta bi tvrtka trebala vratiti u roku od četiri godine s kamatom od 4,5  posto. Nije se samo Ministarstvo financija odreklo svojih milijuna već je to napravilo i niz tvrtki u većinskom državnom vlasništvu koje su se odrekle 40 posto duga. Ostatak od 60 posto duga VIAM će otplaćivati kroz četiri godine i to bez kamata. 
 
Na listi tih tvrtki su primjerice Čistoća, Domouprava, Sanitat, Vodovod i druge koje su pod patronatom Grada Dubrovnika gdje stoluje gradonačelnik Andro Vlahušić. Sukladno rezultatu glasanja o predstečajnoj nagodbi gdje je Ministarstvo financija imalo najviše glasova vjerovnici Viama odriču se 60 posto duga, a dobavljači 40 posto s tim da će ostatak dobiti kroz četiri godine bez kamata.
 
VIAM čest podizvođač radova na gradskim projektima 
 
Ukupna dugovanja VIAM-a prema vjerovnicima iznosila su tako 13,9 milijuna kuna. Od toga su tijela državne uprave i tvrtke u pretežito državnom vlasništvu potraživala malo više od 8 milijuna kuna, a ostali vjerovnici 5,1 milijun kuna.  
 
 
U predstečajnoj nagodbi VIAM je za 2013. godinu najavio kako ima  ugovorene poslove u ovoj godini i to nastavak radova na raskrižju Ilijina Glavica i izgradnju pothodnika na istom raskrižju. Riječ je o jednom od najbitnijih građevinskih projekata gradonačelnika Vlahušića. VIAM je ondje bio podizvođač radova, a  natječaj je dobio splitski PZC.  Isto tako VIAM tvrdi da ima i ugovor za dogradnju hotela Cavata.Od najavljenih radova, odnosno ugovora pred potpisivanjem VIAM je najavio rušenje Hotela Orlando u Srebrenom ( koji je već srušen), te zemljani radovi i prometna infrastruktura na projektu POS-a u Mokošici. Naravno, POS-ovi projekti pod izravnom su nadležnošću gradonačelnika Vlahušića. 
 
Gradonačelnik Vlahušić o obiteljskoj tvrtci VIAM
 
Valja naglasiti kako je dubrovački gradonačelnik više puta priznao kako slovo "A" u kratici "VIAM" predstavlja prvo slovo njegova imena te da je tvrtka osnovana prije 20 godina kao obiteljska tvrtka Vlahušićevih. No tijekom posljednje kampanje za izbore u svibnju ove godine tvrdio je kako tvrtka više nije obiteljska već je bratova. Tijekom kampanje za gradonačelnika 2009. godine tvrdio je kako će prodati tvrtku VIAM da ne bi bio u sukobu interesa. 
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
VIAM je tako osnovan 1989. godine, a počeo je s radom 1992. godine. Do 2000. godine bavili su se trgovinom, a onda se prebacili na građevinarstvo. Prije devet godina napravili su i smještajne kapacitete i restoran koji je uništen 2011. godine izljevom kanalizacije. Do danas restoran nije saniran. 
 
 
Imaju budućnost zbog ugovorenih radova
 
Tvrde da su u probleme došli zahvaljujući slomu tržišta nekretnina, a dodatni uteg im je bio i uništenje restorana. VIAM je već napravio maksimalno smanjenje troškova, a plaće radnicima isplaćuju se na razini minimalnih dohodaka. U planu operativnog restrukturiranja najavljuju kako su spremni za dokapitalizaciju vlastite imovine. 
 
"Društvo ima ugovorene poslove, posjeduje svu opremu i strojeve za nastavak rada, stručne i vjerne zaposlenike. Vjerujemo da VIAM ima budućnost!", stoji u zaključku Predstečajne nagodbe u kojoj se tvrdi da se za isplatu ostatka dugovanja prema državi i vjerovnicima neće ulaziti u nova zaduženja.   
 
 
 
 
 
    
 
 

ilkocimic@gmail.com

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara