Škaričić o smjeni savjetnika ministrice Zlatar: "Meteorski kratak rok trajanja jedne nekorumpirane osobe u vlasti"

Škaričić o smjeni savjetnika ministrice Zlatar: "Meteorski kratak rok trajanja jedne nekorumpirane osobe u vlasti"

Foto: Neja Markičević/Cropix

ISTRAŽIVAČKA novinarka Nataša Škaričić reagirala je na smjenu Milana Živkovića, savjetnika za medije ministrice kulture Andreje Zlatar, poslavši ministrici otvoreno pismo koje prenosimo u cijelosti.

Poštovana,

Potpuno sam šokirana Vašom odlukom da smijenite svog savjetnika za medije Milana Živkovića.

Od te odluke gori je jedino način na koji je donesena: sasvim iracionalno i impulzivno, u roku od nekoliko sati, kao da je riječ o čovjeku koji je napravio nešto grozno, skrivio saobraćajnu nesreću sa smrtnim posljedicama, kompilirao diplomski rad ili ukrao novce iz državnog proračuna.

Vaš savjetnik je, međutim, za Novi list samo kazao nekoliko rečenica o jednoj od mogućih varijanti reforme pristojbe za HRT u kojoj nema ničeg skandaloznog ni, naravno, neviđenog u praksi europskih zemalja. Potom su točno određeni novinarski mediji, o kojima u regularnim okolnostima mislite sve najgore (ovo slučajno znam), tih nekoliko rečenica preparirali, dizajnirali i primitivno estradizirali, tako da Živković ispadne porezni zombi koji želi ukrasti od siromašnih da bi nahranio golemi i nefunkcionalni HRT-ov aparat.

Ništa od toga nije točno i Vi to sigurno razumijete.

Upravo suprotno, Vaš bivši savjetnik za medije je sve samo ne jedan od Vladinih poreznih ideologa. Riječ je o prvoj osobi u Ministarstvu kulture koja je oko sebe okupila novinare, koja je vrlo marljivo i strpljivo radila na izradi nekoliko platformi za buduću medijsku strategiju, slušala i uvažavala novinarsku struku i odolijevala pritisku novinskih korporacija, jer je i sam senzibiliziran i informiran o ključnim problemima profesije u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovo su razlozi zbog kojih sam, prije malo više od dva tjedna u jednom intervjuu najavila da će se u Ministarstvu kulture dogoditi novi slučaj Holy. Političar koji se udružio s novinarima, umjesto s izdavačkim tajkunima, u ovoj zemlji ne može opstati.

Tragično je to što savjetnik za medije nije napravio nijednu formalnu ni suštinsku pogrešku, kao što se dogodilo u slučaju bivše ministrice Holy, ali i to što ste mu baš Vi presudili u ovakvim okolnostima, unatoč Vašem intelektualnom i moralnom integritetu.

Političko kadroviranje motivirano histerijom koju su u stanju potaknuti ključni novinski mediji, a na koju je i mnogo slabije obrazovana osoba razvila otpornost, taj integritet dovodi u pitanje.

Na kraju, cijeli političko-medijski kontekst, razvoj situacije, svi detalji oko ovog izmišljenog slučaja, još jednom potvrđuju da rok trajanja jedne nekorumpirane i obrazovane osobe u izvršnoj vlasti može biti samo meteorski kratak.

To je ražalostilo mene, ali i mnoge moje kolege koji su se nadali kontinuitetu u stvaranju prve medijske strategije u Hrvatskoj kojom neće upravljati oni koji su novinarstvo ranije upropastili.

Nadam se da Vam neće biti sasvim svejedno kada Vam svi oni upute svoje primjedbe na odluku o smjeni Milana Živkovića, bez obzira na kompenzaciju koju će Vam pružiti svi koji su ovo ludilo inducirali.

Srdačno,

Nataša Škaričić

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara