Skuplja se 70 milijuna dolara za hranu stanovnika Afrike pogođenih ebolom

Foto: FAH

SVJETSKI program za hranu (WFP) izvijestio je da je potrebno prikupiti 70 milijuna dolara kako bi se priskrbila hrana za 1,3 milijuna stanovnika koji žive u dijelovima zapadne Afrike pogođenima ebolom, a sredstva agencije su zbog nekoliko velikih humanitarnih kriza koje se u svijetu događaju istodobno nategnuta do maksimuma, rekla je regionalna direktorica.

Direktorica WFP za zapadnu Afriku Denise Brown rekla je da organizacija trenutačno uspijeva opskrbiti hranom oko 150.000 stanovnika zemalja pogođenih ebolom, no količinu hrane potrebno je što hitnije povećati s obzirom na to da se dosad najteža epidemija vrlo brzo širi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U petak je potvrđeno da je Senegal peta zemlja u kojoj je potvrđen prvi slučaj zaraze virusom ebole. Dosad je u zemalja zapadne Afrike zaraženo više od 3000 ljudi, a od ožujka otkad je zaraza izbila, oko 1550 ih je umrlo od posljedica bolesti. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je objavila da bi, dok se bolest ne stavi pod nadzor moglo biti zaraženo oko 20.000 ljudi.

Gvineja, Liberija i Sijera Leone obvezale su se uvesti sanitarni kordon u najpogođenijim dijelovima zemalja u pograničnim područjima, što će omogućiti ograničene ulaske i izlaske iz tih područja te ograničen pristup hrani.

"Potrebno nam je 70 milijuna dolara. Tom svotom osiguravamo hranu za 1,3 ljudi u tromjesečnom razdoblju", rekla je Brown i dodala kako se WFP nada i donacijama od SAD-a, zemalja EU-a, Japana i Svjetske banke te od arapskih država.

Brown je upozorila da su sredstva organizacije već prilično "istanjena" zbog brojnih kriza koje se događaju istodobno - u Siriji, Iraku, Južnom Sudanu i Srednjoafričkoj Republici. "Mislim da u svijetu dosad nije bilo toliko puno velikih kriza istodobno. Svjetska humanitarna zajednica napregnula se preko svojih granica", kazala je.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara