Slavonija pod vodom, vojska evakuira okolicu Požege, Sava i dalje raste

Slavonija pod vodom, vojska evakuira okolicu Požege, Sava i dalje raste

Foto: Snimio čitatelj, Dušan Mirković/PIXSELL, Hina

SLAVONIJA i Posavina su pod vodom. Rijeke su se izlile iz korita i preplavile brojne kuće. Najkritičnija situacija je u okolici Požege. Na teren je poslala vojska koja je započela s evakuacijom. Kiša će, prema prognozama, nastaviti padati sve do nedjelje.

Imate li fotografije ili snimke s poplavljenih područja šaljite nam na foto@index.hr.

Stanje u Pleternici gdje se izlila Orljava se smiruje, ali Sava raste u Županji pa je proglašeno izvanredno stanje, a u Slavonskom Šamcu su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave. U donjem dijelu Gradca niti jedna kuća ni oranica nisu pošteđene poplave. Poplavljena je i željeznička pruga, tako da vlakovi između Pleternice i Velike ne mogu prometovati.

Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice, kaže da je bila primorana donijeti odluku o evakuaciji ugroženog područja. "Sve je prenulo po zlu oko 13:45 kada je Orljava probila ovaj dio i kod pruge se počela razlijevati prema Gradcu i Ulici kralja Zvonimira u Pleternici. Bez obzira što smo mi poduzeli sve preventivne mjere i iskopali kanal koji nas je branio od poplave prije četiri godine na ovom području, to je bio toliko veliki vodeni val da se nikako nije moglo spasiti ništa".

Zbog izlivanja Orljave poplavljeno je više od 200 kuća. U Gradac je poslano 250 vojnika. Do sada je evakuirano više od 500 stanovnika, a Grad Pleternica osigurao im je privremeni smještaj u sportskoj dvorani.

Kod Šamca vodostaj raste oko tri centimetra na sat, dok je u Županji taj prirast oko 10 centimetara, rekao je večeras Hini voditelj u Centru za obranu od poplave Zoran Čavlović. Vodostaji rastu kao posljedica rasta u desnim pritokama Save - Une, Vrbasa i Bosne, jer u BiH situacija katastrofalna, rekao je Čavlović. Nizvodno od Županje u porastu je vodostaj Drine, dodao je.

Na pleterničkom području rijeka Orljava izlila se na području prigradskog naselja Gradac, radi se o izuzetno velikim količinama vode, kazao je Čavlović. Radi se o elementarnoj nepogodi u kojoj se nikakvim mjerama ne može spriječiti plavljenje, istaknuo je. Na tom je području angažirano 100-tinjak vojnika Hrvatske vojske koji rade na evakuaciji stanovništva i njih oko trećina dežurat će tijekom cijele noći i činiti sve što je moguće i potrebno, rekao je Čavlović.

U Centru ne raspolažu s informacijama o eventualnim stradalim osobama, ali drže da ih nema.

Vatrogasni zapovjednik DVD-a Pleternica Dragutin Žnidarec navodi da je vodeni val u jednom dijelu prošao i da u većem dijelu voda stagnira. Stariji i djeca su ostali u kućama koje nisu ugrožene, a štete će se vidjeti tek kad se voda povuče, rekao je. Sreća je da nismo imali ljudskih žrtava i da je spašena i stoka, ali na usjevima su strašne štete, bujica je odnijela sjeme s tek zasijanih površina i povaljala postojeće usjeve, rekao je Žnidarec.

Područje Pleternice prirodno je suženje na slivu rijeke Orljave, što je jedan od glavnih razloga današnje kritične situaciju u kojoj su dio stanovnika morali i evakuirati.

Današnji vodostaj Orljave od 531 centimetar je najviši u stogodišnjem mjerenju vodostaja, a večeras u 21 sat je 517 centimetar.

Požeško-slavonski župan Alojz Tomašević kaže da se u sto godina mjerenja ne pamti ovako visok vodostaj Orljave u Pleternici. "Vodostaj je 20 cm veći od najvišeg zabilježenog", tvrdi Tomašević. U kasnim poslijepodnevnim satima se, prema Tomaševićevim riječima, situacija počela stabilizirati. Voda se polako povlači, ali problem je kiša koja i dalje pada. Tomašević je najavio da će u cijeloj županiji proglasiti stanje elementarne nepogode.

U Gradcu, kaže Tomašević, su poplavljene sve kuće, a razina vode je oko 80 centimetara. Tomašević je naglasio da bi se ovakve katastrofe u buduće mogle izbjeći, ako se izgradi akumulacija Kamensko. Tvrdi da bi čitava Pleternica danas plivala da već ranije nije izgrađena akumulacija Londža.

Požeška zaobilaznica zatvorena je za promet zbog pucanja mosta kraj industrijske zone. Poplave su pomaknule most, zbog čega je promet zaobilaznicom morao biti obustavljen.

Zbog visokog vodostaja proglašeno izvanredno stanje za Županju, Štitar, Bošnjake, Drenovce, Vrbanju i Gunju

Zbog obilnih kiša i visokog vodostaja rijeke Save, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić donio je večeras odluku o proglašenju izvanrednog stanja za područje Grada Županije i posavskih općina Štitar, Bošnjaci, Drenovci, Vrbanja i Gunja.

Vodostaj rijeke Save na mjerodavnom vodomjeru Županja večeras u 21 sat iznosio je 1071 s tendencijom daljnjeg rasta. U posljednjih dvadeset i četiri sata vodostaj rijeke Save kod Županje narastao je više od 3,5 metara.

"Padaline ne posustaju i mnoge poljoprivredne površine su poplavljene. Zabrinjava što raste i rijeka Sava i ako nastavi rasti sadašnjom dinamikom mogla bi ugroziti broja domaćinstva u županjskoj Posavini", kazao je Hini župan Božo Galić koji od poslijepodneva obilazi ugrožena područja.

Po njegovim riječima, do nekih kuća u županjskoj Posavini prodrle su oborinske vode, ali se sve čini kako bi se ti problemi otklonili.

"Najviše se pribojavamo nadiranja Save, koja bi mogla nanijeti i najviše štete upravo naseljima. Tužno je vidjeti polja pod vodom i pitanje je koliko će se toga moći spasiti", kazao je Galić, koji je jučer donio i odluku o proglašenju elementarne nepogode za područje Vukovarsko-srijemske županije.

Danas su u Županju stigle i prve jedinice pripadnika Oružanih snaga RH s inženjerijskom opremom, transportnim sredstvima i čamcima s posadama kako bi pomogli stanovništvu u obrani od poplave. Takvu je odluku donio ministar obrane Ante Kotromanović nakon što im je zahtjev uputila Državna uprava za zaštitu i spašavanje.

Zbog velike količine padalina koje su u posavskom dijelu Vukovarsko-srijemske županije prouzročile brojne probleme sutra će se u Županji održati izvanredna sjednica Županijskog Stožera zaštite i spašavanja, a za nedjelju je najavljen i posjet ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka ugroženim područjima.

Ako popusti nasip u Šamcu, poplavit će cijela Slavonija

Zbog visokih vodostaja rijeka Save i Orljave u Slavonskom Šamcu i mjestu Bečic u općini Oriovac u pomoć je pozvana i vojska, a zbog izvanrednih prilika nastalih visokim vodostajima rijeka na području Brodsko-posavske županije jutros je hitnu sjednicu održao županijski stožer za zaštitu i spašavanje.

Trenutačno je najkritičnije stanje upravo na Savi kod Slavonskoga Šamca i na Orljavi kod mjesta Bečic u općini Oriovac. Zbog izvanredne situacije u Slavonskom Šamcu stožer je pozvao na pripravnost sva vatrogasna društva istočno od Slavonskoga Broda, kao i društva koja gravitiraju području uz Orljavu.

Na području Slavonskog Šamca rijeka Sava je čak 50 centimetara viša od najvišeg vodostaja zabilježenog u povijesti. Probiju li rijeka Sava i Bosna nasip u Slavonskom Šamcu, cijeloj Slavoniji prijete poplave. U pomoć mještanima Slavonskog Šamca poslano je 100 vojnika. Voda iz Save poplavila je i prostorije Carine, te je zatvoren granični prijelaz prema BiH.

"Zbog složene situacije pozivamo sve koji dobiju obavijest da se odazovu pozivu", rekao je Davor Vlaović, zamjenik brodsko-posavskog župana i načelnik županijskoga stožera za zaštitu i spašavanje. Vlaović je potvrdio i informaciju da su, zbog poplave na području Okučana, noćas evakuirane dvije obitelji.

U pripremi obrane od poplava uz predstavnike Hrvatskih voda, dobrovoljnih vatrogasnih društava sudjeluju i članovi novoosnovane Stanice gorske službe spašavanja iz Slavonskoga Broda.

Evakuiran Terapijski centar Ivanovac

Pošto su zbog olujnog nevremena i bujice ostali bez struje i pitke vode, a bujica je odnijela i dio ceste, 21 korisnik i pet djelatnika Terapijskoga centra Ivanovca - Zajednice "Susret", koja se bavi izvanbolničkim tretmanom ovisnosti, popodne su evakuirani u Društveni dom Cage u blizini Okučana.

Evakuaciju su izveli policajci iz Okučana, a bila je otežana zbog oštećene ceste koju su radnici kamenoloma dva puta popravljali teškim strojevima. Kako se doznaje od načelnika okučanske općine Ace Vidakovića, svi evakuirani su u dobrom stanju, a osigurana im je i potrebna hrana.

Na terenu radnici Hrvatske elektroprivrede popravljaju dalekovod oštećen u olujnom nevremenu, a dio ceste koji je odnijela bujica bit će popravljen kako bi se korisnici vratili u centar.

U 24 sata palo 100 litara kiše po kvadratu

Županjska Posavina je pod vodom, građani grade zečje nasipe, ali voda i dalje prodire prema kućama. Samo u posljednja 24 sata na tom je području palo više od 100 litara kiše po kvadratnom metru!

Teška je situacija i u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji, gdje je proglašena elementarna nepogoda, ali i Požeško-slavonskoj. Mnoge su kuće pod vodom, sve raspoložive ekipe na terenu, a građani svoju imovinu pokušavaju spasiti zečjim nasipima. Očajni su i ogorčeni na Hrvatske vode, jer iste probleme proživljavaju već godinama sa svakom jačom kišom.

Velike probleme na istoku zemlje stvara i jak vjetar koji nosi sve pred sobom - prometne znakove, stabla... Urušila se i jedna kuća, javlja HRT. U Novom Marofu urušio se krov Gradske vijećnice.


 

Helikopteri idu u pomoć BiH

Temeljem vladine odluke, a uz prethodnu suglasnost hrvatskog predsjednika i vrhovnog zapovjednika OS RH, danas će dva helikoptera s 15 pripadnika Oružanih snaga RH biti upućena u Bosnu i Hercegovinu radi pružanja humanitarne pomoći na tamošnjem poplavljenom području, no zasad čekaju poboljšanje vremena.

Riječ je o dva helikoptera iz eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Protuzračne obrane koji će sudjelovati u akciji pružanja pomoći građanima na području Maglaja, Doboja i Zavidovića. Posade će poletjeti iz vojarne "Knez Trpimir" u Divuljama kod Trogira.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz MORH-a su izvijestili da je, uz dvije letačke posade, s osam pripadnika ETH, u pružanje pomoći krenuo i pilot koji će biti u ulozi časnika koordinatora u bosanskohercegovačkom Kriznom stožeru za obranu od poplava te šest pripadnika Bojne za specijalna djelovanja koji su osposobljeni za desantiranje i spašavanje na vodi.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji poplavljeno 30% poljoprivrednih površina

U palači Srijem u Vukovaru pod predsjedanjem župana Bože Galića održan je sastanak županijskoga povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na kome se govorilo o stanju na poljoprivrednim površinama i stanju kanalske mreže. Najviše je poplavljenih poljoprivrednih zemljišta, čak 30 posto, u općinama Drenovci, Gunja i Vrbanja gdje su i neke kuće ugrožene....

"Situacija je dosta teška. Proglasili smo elementarnu nepogodu zbog prekomjernih oborina. Procjene su da će se smiriti vrijeme, međutim velike količine voda dolaze iz BiH u Savu i Sava naglo raste. U kontaktu smo s Hrvatskim vodama i donijet ćemo odluke kakve budu trebale biti donesene", rekao je župan Božo Galić.

Županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić kaže da je stanje u poljoprivredi katastrofalno jer je u mjesec dana palo 244 litara oborina po četvornom metru. Pod vodom je 30% poljoprivrednih površina, polovicu usjeva trebat će preorati i ponovo zasijati, no upitno je hoće li to biti izvedivo jer je tlo mokro te hoće li novi usjevi uspjeti dozreti.

"Nadamo se da bi Vlada mogla i morala reagirati u smislu bilo kakvog obeštećenja, ili u repromaterijalu ili bilo kako - bilo što da se može sve presijati kada dođe vrijeme, na bilo koji način da se preživi."

U podne se održava sastanak županijskoga stožera za borbu protiv poplava.

U Lipiku poplavljeno sedam ulica, evakuirani najugroženiji

Zbog izlijevanja voda rijeka Pakre i Šeovice noćas je u jugoistočnom dijelu Lipika poplavljeno sedam ulica, a tijekom noći vatrogasci su evakuirali najugroženijih pedeset stanovnika toga dijela grada u vatrogasni dom.

Drugim stanovnicima toga dijela Lipika vatrogasci donose prehrambene artikle i pitku vodu.

"Dežuramo već nekoliko dana i noćašnji prodor vode dogodio se u svega dvije minute te su ljudi ostali zarobljeni u kućama. Neke smo nosili na rukama dok smo druge izvlačili čamcima", izjavio je Hini zapovjednik DVD-a Lipik Tomislav Stokić.

Iako se u ovim trenucima voda polako povlači, u Lipiku i okolici kiša i dalje pada a voda sa Psunja slijeva se u Pakru i Šeovicu, pa se u popodnevnim satima na ugroženom dijelu Lipika očekuje novi vodeni val.

Visoke vode Pakre srušile su i pješački most kod pakračke bolnice, te most prema lipičkim vinogradima.

Orljava se izlila kod Pleternice, evakuacija stanovnika

Zbog obilnih kiša na području sljeva Orljave, ta se rijeka izlila u mjestu Gradac, kod Pleternica, a vatrogasci i mještani počeli su s evakuacijom djece i starijih stanovnika.

Voda je okružila 200-tinjak kuća kojima su poplavljeni podrumi, a snažan vodeni val odnio je i traktor na jednom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu.

"Bez obzira što smo sve poduzeli, vodeni val je toliko velik da ga nije uspio zaustaviti ni kanal kojim smo se obranili uslijed poplava prije četiri godine", rekla je Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice koja je noć provela s ugroženim sugrađanima.

Zbog kiše koja i dalje pada na području sljeva Orljave, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević već je počeo zaprimat zahtjeve za proglašenje elementarne nepogode.

"Zatjeve za proglašenje elementarne nepogode poslalo je nekoliko općina. Procjene za područje općine Velika već sad su oko četiri milijuna kuna, štete će biti ogromne", ističe Tomašević.

Djelatnici Hrvatskih voda, vatrogasci i građani pokušavaju spriječiti daljnje nadiranje vode na području sljeva Orljava. Policijska uprava brodsko-posavska izvijestila je da je zbog poplave, jutros od 9 sati do daljnjega, odnosno do povlačenja vode, za sav promet zatvoren granični prijelaz Slavonski Šamac.

Glasnogovornica PU Kata Nujić za Hinu je potvrdila da je granični prijelaz zatvoren zbog plavljenja ceste koja vodi prema granici na bosanskohercegovačkoj strani. Ističe da je, prema posljednjim informacijama, voda koja se izlila iz rijeke Save poplavila i prostorije graničnog prijelaza u Bosanskom Šamcu.

Trenutno je dio naselja s bosanskohercegovačke strane praktično odsječen od ostatka države, i njima će biti omogućen ulaz u Republiku Hrvatsku kada se uspiju probiti do graničnog prijelaza.

Sinoć je zbog poplave, zatvorena dionica ceste u Donjim Bogićevcima koji pripadaju općini Dragalić, na području Nove Gradiške, te se prometovanje do daljnjega, odvija obilazno cestama kroz Dragalić i Pivare.

Zbog poplava ne voze vlakovi na liniji Pleternica-Požega-Velika

Zbog poplava do daljnjega je za sav željeznički promet zatvorena pruga Pleternica - Požega - Velika. Putnici se prevoze autobusima prema voznom redu vlakova, osim u željeznički kolodvor Blacko koji je poplavljen.

Šteta od poplava u Slavoniji 84 milijuna kuna

Zbog velikih šteta koje su izazvale poplave u Slavoniji početkom svibnja osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić za tu je županiju proglasio stanje elementarne nepogode. Velike količine oborina, koje su neprekidno padale gotovo 35 sati izazvale su poplave i velike štete u Osječko-baranjskoj županiji.

Prema prvim priopćenjima gradskih i općinskih povjerenstava za procjenu šteta od elementarnih nepogoda na području Belišća, Đakova, Našica, Bilja, Čepina, Đurđenovca, Gorjana, Koške, Magadenovca, Podravske Moslavine, Popovca, Punitovaca, Strizivojne, Viljeva, Vladislavaca i Vuke, nastala je šteta od 84,611.518,28 kuna.

Proglašeno je stanje elementarne nepogode i za područje Općine Čeminac zbog štete na dugogodišnjim nasadima nastale zbog tuče 1. svibnja.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara