Sljedećih dana sve manje kiše i vjetra, stižu temperature i do 30 stupnjeva

Sljedećih dana sve manje kiše i vjetra, stižu temperature i do 30 stupnjeva

Foto: Hina

DANAS polako prestaje razdoblje diljem Hrvatske iznimno vjetrovitog vremena, a i kiša će sljedećih dana biti sve rjeđa pojava. Porast temperature bit će svakodnevan pa će početkom novoga tjedna temperatura zraka posvuda biti uobičajena za doba godine, a u njegovoj drugoj polovini bit će i iznadprosječno toplo, ponegdje vjerojatno i vruće, piše Zoran Vakula za Meteo kutak HRT-a.

Kiša, vjetar, u višem gorju i snijeg

Kad se pogledaju vijesti iz susjedstva, moglo bi se pomisliti kako smo u ovome tjednu još dobro i prošli, ali slaba je to utjeha onima koji su doživjeli nove nedaće i materijalne štete zbog obilne kiše i/ili olujnog vjetra, posebice u istočnoj Hrvatskoj, gdje je u posljednja 2 tjedna palo većinom više od 100 litara kiše po četvornome metru. Ponegdje, kao primjerice na Bilogori pokraj Pitomače, čak i više od 150 litara, ili u Kutjevu, gdje je samo od srijede ujutro do jutros palo više od 130 litara, pri čemu od jučer u 8 sati do danas u isto doba čak 91 litra (http://vrijeme.hr/aktpod.php?id=oborina).

Potvrda dolaska vlažnog i hladnog zraka je i snijeg. Na Zavižanu, na Velebitu, motritelj DHMZ-a jutros je izmjerio 15 cm; na Svetom Juri, na Biokovu, djelatnici Odašiljača i veza dojavili su o desetak centimetara, a meteorolozi iz BiH o 46 cm snijega na Jahorini - više nego u ovogodišnjem siječnju!

O iznimnosti vremenskih uvjeta dokaz je i jučerašnje i današnje povremeno zatvaranje autoceste A2 Zagreb – Macelj, između čvorova Krapina i Đurmanec, za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim teretnim prostorom zbog jakog vjetra. Za autocestu A1 i Jadransku magistralu takva je pojava uobičajena, ali za A2 je to jako rijetka pojava.

A rijetkost je i jučerašnja najviša dnevna temperatura zraka u primjerice Splitu, gdje je izmjereno „samo“ 15,4°C. Rekordno nisko za 15. svibnja, što je, nakon 4. svibnja, čak druga takva pojava u ovome mjesecu. I to još uz olujne udare vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrijeme za vikend

Tijekom vikenda, a i početkom novoga tjedna, vrijeme se još neće sasvim stabilizirati. Mjestimične povremene kiše bit će još osobito sutra, ponajprije u kopnenom području i na južnom Jadranu, a poslije su još mogući pljuskovi. Jutra će biti uglavnom malo svježija nego prošla, a danju će biti sve toplije. Dosadašnji većinom jak, na udare i olujan sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu mjestimice i bura, oslabjet će i već sutra omogućiti normalno prometovanje. U nedjelju i ponedjeljak, pak, na Jadranu će puhati umjereno, ponegdje vjerojatno i jako jugo.

U sljedećem tjednu vrlo toplo, ponegdje i vruće

Najnovije prognoze za sljedeći tjedan, pa i veći dio posljednje svibanjske trećine, potvrđuju prošlodnevne najave iznadprosječne temperature, gotovo ljetne. U većini će kontinentalnog područja, pa i na većini Jadrana, najviša dnevna temperatura zraka biti viša od 25°C, a ponegdje će se vjerojatno zabilježiti i poneki vrući dan – onaj s najmanje 30°C. I to u hladu meteorološke kućice. Na suncu će, naravno, biti i toplije.

Porast temperature zraka mnogima će jamačno odgovarati, no, bit će i onih kojima bi mogao zasmetati, posebice u kombinaciji s vlagom, koja će isparavati iz ovotjedne kišom natopljene zemlje. Pritom će trebati biti oprezni i oni koji će se dulje izlagati suncu, posebice ako su svijetlije puti i/ili osjetljivije kože, a i oni koji se do sada nisu odviše sunčali. UV indeks u drugom će dijelu tjedna vrlo vjerojatno biti visok, gdjegod možda čak i vrlo visok.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara