Slobodni pad: Godišnji pad fizičkog obujma građevinskih radova u veljači -9,5 posto

 Ilustracija: freeimages.com

I U VELJAČI je indeks fizičkog obujma građevinskih radova, koji se temelji na odrađenim satima radnika na gradilištima, nastavio s negativnim stopama rasta na godišnjoj razini.
 
Naime, nakon razmjeno snažnog pada u siječnju (-10,9% godišnje) u veljači je negativan trend blago usporen pa je zabilježen pad obujma građevinskih radova od 9,5% godišnje, prema izvornim indeksima, navodi se u analizi RBA.
 
Na mjesečnoj razini zabilježen je rast od 3,9%. Negativne godišnje stope rasta posljedica su pada izgradnje ostalih građevina od 10,5% godišnje dok je kod izgradnje zgrada zabilježena nešto blaža stopa pada (-8,2% godišnje).
 
Promatrano u prva dva mjeseca ove godine građevinski radovi su niži za 11,2% u odnosu na isti period lani.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Prema strukturi odrađenih sati radnika na gradilištima, u veljači je 45,6% odrađeno na zgradama, a 54,4% na ostalim građevinama dok se 49,1% odnosi na novogradnju, a 50,9 na ostale radove (rekonstrukcije, poboljšanja postojećih građevina, popravci i održavanje).
 
"Oporavak građevinskog sektora i dalje je ograničen izostankom oporavka stambenog tržišta te nedovoljnom razinom investicija što doprinosi nastavku pada obujma građevinskih radova na godišnjoj razini. Međutim, početak ove godine donio je ipak pozitivne godišnje stope rasta broja izdanih odobrenja za građenje (+7,6% godišnje u prvom tromjesečju) što bi moglo doprinijeti daljnjem usporavanju godišnje stope pada broja odrađenih sati radnika na gradilištima“, smatraju analitičari RBA.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara