Slovenija ostala bez predsjednice vlade: Bratušek podnijela ostavku

Slovenija ostala bez predsjednice vlade: Bratušek podnijela ostavku

Foto: Hina

SLOVENSKA premijerka Alenka Bratušek u ponedjeljak je predsjednika države Boruta Pahora i predsjednika parlamenta Janka Vebera izvijestila da odstupa s dužnosti predsjednice vlade, potvrdio je njen kabinet.

Njenom ostavkom prestaje mandat i koalicijskoj četvorostranačkoj vladi koja je na dužnost stupila u ožujku 2013. godine. Do prijevremenih izbora sadašnja će vlada obavljati tekuće poslove.

O ostavci premijerke i odlasku vlade parlament će raspravljati u srijedu ili četvrtak, najavio je predsjednik parlamenta Janko Veber.

Bratušek je prošlog tjedna parlamentarne stranke u pismu pozvala da se odreknu mogućnosti predlaganja mandatara za sastav prijelazne vlade kako bi se skratilo vrijeme do održavanja prijevremenih izbora i tako spriječilo duže razdoblje političke nestabilnosti.

U tom bi slučaju, kako je navela Bratušek, prijevremeni izbori mogli biti održani već krajem lipnja, a u suprotnome održat će se u jesenskom roku.

Bratušek se na ostavku odlučila nakon što je krajem prošlog mjeseca na unutarstranačkim izborima mjesto predsjednice stranke Pozitivna Slovenija (PS) morala prepustiti ljubljanskom gradonačelniku Zoranu Jankoviću. To je izazvalo podjelu u najvećoj parlamentarnoj stranci iz koje je Bratušek istupila.

Dosadašnji koalicijski partneri Bratušek, stranka Socijalnih demokrata (SD), Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) i Građanska lista (DL), naveli su da je zbog dolaska Jankovića, kojega opterećuju korupcijski skandali, na čelo stranke daljnji opstanak koalicije nemoguć i da treba pristupiti prijevremenim izborima.

Prema ocjenama političkih analitičara malo je mogućnosti da se izbori održe već do ovog ljeta budući da su rokovi kratki i da se sve stranke još nisu potpuno odrekle mogućnosti da predlože mandatara prijelazne vlade. Situaciju komplicira i činjenica da još nema suglasnosti o promjenama izbornog sustava budući da se svi slažu kako sadašnji proporcionalni sustav dovodi do formiranja višestranačkih koalicijskih, slabih vlada. Oporbena Slovenska demokratska stranka (SDS) predlaže većinski dvokružni izborni sustav, čemu se suprotstavljaju stranke lijevoga centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Analitičari smatraju da su izbori stoga izgledniji na jesen, s time što ostaje dilema da li ih održati zajedno s već za jesen predviđenim lokalnim izborima.

Bratušek: Zbog prijevremenih izbora u Sloveniji neće biti nove krize

Predsjednica slovenske vlade Alenka Bratušek izrazila je u ponedjeljak uvjerenje da politički zastoj nakon njezine ostavke neće uzrokovati političku krizu u državi.

"Unatoč političkom zastoju zbog predstojećih prijevremenih izbora to neće biti razlog za novu krizu. Uvjerena sam da ćemo stvari voditi u pravcu još veće gospodarske aktivnosti", rekla je Bratušek.

Najnovije prognoze Europske komisije Sloveniji ove godine, suprotno ranijim pesimističkim prognozama, najavljuju gospodarski rast od 0,8 posto u ovoj i 1,4 posto u idućoj godini, uz upozorenje da politička nestabilnost ne bi smjela utjecati na zastoj u reformama.

"Praktično sve međunarodne, ali i domaće ustanove, svoje prognoze o Sloveniji iz loših su promijenile u bitno pozitivne. To dokazuje da smo svoj posao u protekloj godini dana obavili više nego dobro", rekla je Bratušek, komentirajući najave Europske komisije prilikom sastanka država OECD-a u Parizu.

Bratušek je predsjednicom slovenske vlade postala u ožujku prošle godine, ali je u ponedjeljak, kako je i najavljivala, podnijela ostavku nakon što je izgubila izbore u vlastitoj stranci Pozitivna Slovenija (PS), na čije je čelo ponovno došao njezin osnivač i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković.

Ostavkom Bratušek, njezina će vlada do prijevremenih izbora obavljati tekuće poslove, a izbori bi se mogli održati u najboljem slučaju kroz dva mjeseca, ali vjerojatnije na jesen.

Prema ocjenama slovenskih analitičara, 44-godišnja predsjednica vlade u ostavci mogla bi nakon što je istupila iz Pozitivne Slovenije (PS) na izborima nastupiti s vlastitom strankom koju bi osnovali parlamentarni zastupnici koji su također izašli iz stranke, a bliži su njoj nego ljubljanskom gradonačelniku.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara