Slovenija u fiskalizaciju prema "hrvatskom sistemu" ipak tek 2016.

Slovenija u fiskalizaciju prema "hrvatskom sistemu" ipak tek 2016.

Foto: FAH

VEĆI financijski nadzor uplate PDV-a putem fiskalnih blagajni Slovenija će uvesti početkom 2016., a ne s 1. rujna ove godine, kako se ranije najavljivalo, predviđa novi rokovnik s akcijskim planom početka fiskalizacije, što ga je vlada premijera Mire Cerara danas objavila.

Stručna skupina ministarstva financija predložila je da fiskalne blagajne koje će preko interneta biti "on line" povezane s financijskom upravom budu obavezne za oko 80.000 tvrtki.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po nekim se izračunima bi takav način kontrole obračuna i praćenja prometa, te naplate PDV-a mogao povećati proračunske prihode između 50 i 100 milijuna eura godišnje, a o pojedinostima će vlada raspravljati na sjednici ovog tjedna.

Radna grupa slovenskog ministarstva financija predložila je da se u Sloveniji koristi tzv. hrvatski sistem fiskalizacije, odnosno da porezni obveznik podatke o izdanom računu prije njegova izdavanja posreduje centralnoj financijskoj upravi koja će podatke "verificirati" i čuvati radi dalnje kontrole. Računa se da će početni troškovi fiskalizacije za pojedino uplatno mjesto iznositi najviše 300 eura, što bi se poduzećima vratilo kroz smanjenje porezne osnove u godini kad nabave potrebnu opremu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara