Slovenska Udruga Frank tvrdi da su banke krivotvorile potpise klijenata

Slovenska Udruga Frank tvrdi da su banke krivotvorile potpise klijenata

Foto: Predsjednik udruge Frank Aleš Majcenovič/Hina

NEKI od slovenskih klijenata dviju austrijskih banaka kojima su te banke odobravale kredite u švicarskim francima tvrde da su njihovi potpisi na ugovorima koji svjedoče da su bili na vrijeme upoznati s valutnim rizikom, krivotvoreni.

Udruga Frank koja štiti interese građana zaduženih u francima objavila je u četvrtak da je grafološka analiza koju su naručili za sumnjive slučajeve pokazala kako su potpisi stvarno lažni, te da će zato podnijeti kaznene prijave za krivotvorenje dokumenata protiv Hypo banke Slovenija i banke Raiffeisen.

"I do sada smo znali da su se banke koje su davale kredite u švicarskim francima bavile nepoštenom poslovnom praksom, a sada se pokazalo da im nisu bili strani niti kriminalni postupci", izjavio je tim povodom predsjednik udruge Frank Aleš Majcenovič.

Raiffeisen odbija tvrdnje

U toj je udruzi okupljeno 1.600 od ukupno 10.000 Slovenaca koji imaju probleme zbog prezaduženosti nastale zaduživanjem u švicarskim francima.

Odvjetnik udruge Miha Šercer kazao je da je krivotvorenje dokumenata, ako bi se grafološka analiza pokazala točnom i na sudu, kažnjivo zatvorskom kaznom, no banke su navode udruge Franak uzele s velikom rezervom.

Raiffeisen banka navela je u priopćenju za javnost da oštro odbija tvrdnje o krivotvorenju potpisanih izjava o kreditnom riziku, dok je Hypo banka izjavila da će poduzeti odgovarajuće mjere prema navodno oštećenim štedišama, ali samo u slučaju ako bi se navodi udruge pokazali točnima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara