Slovenski mediji: Karamarku bi bilo bolje da šuti, bio je Sanaderov ministar dok je HDZ krao!

Foto: Vlada RH

SLOVENSKI mediji posvetili su u srijedu velik prostor najnovijoj presudi protiv bivšeg hrvatskog premijera Ive Sanadera, pri čemu neki upozoravaju da borba protiv korupcije u Sloveniji zaostaje u odnosu na Hrvatsku koja, kako se ističe, može biti ponosna zbog procesuiranja korupcije na tako visokoj razini.

"Hrvatski Uskok ima na sreću mnogo veće kompetencije nego slovensko protukorupcijsko povjerenstvo koje je 'bezubi' organ. Ali, Uskok očito ima i mnogo više hrabrosti od slovenskih organa progona. Postupak protiv Sanadera pokrenut je još dok je bivši premijer bio čvrsto u sedlu", piše u srijedu u komentaru mariborski dnevnik "Večer".

"Karamarko je bio ministar unutarnjih poslova dok je HDZ krao"

Nekoć najjači i najutjecajniji čovjek u Hrvatskoj u utorak je osuđen na devet godina zatvora, a još više reakcija izaziva osuda koju je doživio HDZ, što nije samo hrvatski pravni presedan nego i presedan u europskim okvirima, piše list.

"HDZ je zapravo proglašen lopovskom strankom i bilo bi bolje da njegov predsjednik Tomislav Karamarko stvari nije komentirao nego da je stvar odšutio, umjesto da je prosvjedovao protiv kolektivnog kažnjavanja stranke. Jer, u vrijeme mafijaškog djelovanja HDZ-a bio je ministar unutarnjih poslova", navodi slovenski list.

"Hrvatska je pred europskim i predsjedničkim izborima. A konačnu presudu stranci neće izreći sudovi nego birači", navodi mariborski "Večer".

"Sanader je bio čovjek koji je visoko poletio i nisko pao. Hrvatska je nakon Sanadera ostala prevarena, a mnogi radnici opljačkani i na cesti. No, dogodilo se je malo čudo, čudo na koje Hrvatska može biti ponosna", navodi u vezi sa završetkom suđenja i izricanjem nepravomoćne presude Sanaderu mariborski list.

Ljubljansko "Delo" opširno je izvijestilo o suđenju Sanaderu i suoptuženicima, ističući posebno da je izrečena i presuda HDZ-u te da se protiv Sanadera nastavlja više drugih sudskih postupaka, ali za sada ne komentira presudu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara