Slučaj Jadrankamen: Orešar oslobođen, 100 tisuća kuna sudskih troškova platit će porezni obveznici

Slučaj Jadrankamen: Orešar oslobođen, 100 tisuća kuna sudskih troškova platit će porezni obveznici

Screenshot: HRT

ŽUPANIJSKI sud u Splitu potvrdio je oslobađajuću presudu u slučaju izvlačenja milijun i pol kuna iz bračkog Jadrankamena.

Vlasnika Bruna Orešara, dvojicu predsjednika Uprave Tomislava Marčića i Ivicu Dominisa te direktoricu firme Trgovine nekretnine Miroslavu Lepčinu oslobodio je nepravomoćno sudac splitskog Općinskog suda Dinko Mešin, i to nakon što su dvojica financijskih vještaka, uključujući i onog koji je prije bio drukčijeg mišljenja, suglasili stavove da poslovi nisu bili fiktivni i da je obračun bio u skladu sa zakonom.

Svi u korist Orešara

Osim vještaka, u prilog obrane su svjedočili i svjedoci, mahom zaposlenici Jadrankamena. Optužba je tako ostala bez argumenata što je u konačnici dovelo do oslobađajuće presude, a to će za posljedicu imati da će sudske troškove od oko 70-ak tisuća kuna platiti porezni obveznici. Vještacima je već ranije plaćeno iz proračuna tako da će ova sudska avantura državu i obveznike koji pune proračun koštati više od 100 tisuća kuna.

Ugovori specificirali poslove

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu krenulo je s postupkom s tezom da je Orešar izvukao novac sklapajući fiktivne ugovore za poslove koji nisu nikada izvršeni. Račune, naime, nije pratila specifikacija posla, no obrana se pozvala da su poslovi specificirani u ugovorima, što je vještacima bilo dovoljno da ustvrde kako je bila riječ o pravno urednom poslu.

Jadrankamen 90-ih plaćao 4 tisuća DEM za promidžbu?! 

Po optužnici je tako od kraja 1995. do 1999. godine na temelju ugovora o promidžbi izvučeno pola milijuna kuna, jer se Jadrankamen obavezao plaćati mjesečno 4 tisuća DEM plus troškove za te usluge. Tijekom 1999. godine, navodi se u optužnici, preko Trgovine nekretnine izvučeno je 187 tisuća kuna za neizvršene poslove konzaltinga, posredništva i promidžbe, a predmet suđenja je bio i ugovor sa Orbis holdingom, kojem je plaćeno 870 tisuća kuna, isto temeljem fiktivnog ugovora, tvrdilo je Odvjetništvo.

Orešar i društvo optužbu su negirali, ustvrdili su čak da je obavljeno više posla nego je naplaćeno. Zaključeno je da Jadrankamenu nije napravljena šteta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara