Smijenjen kosovski ministar Srbin koji je Albance nazvao divljacima

Smijenjen kosovski ministar Srbin koji je Albance nazvao divljacima

Screenshot: Youtube

MINISTAR srpske manjine u kosovskoj vladi, optužen za vrijeđanje Albanaca, smijenjen je u utorak s dužnosti na zahtjev oporbe koja je prijetila prosvjedima kako bi postigla njegov odlazak.

Na ranijem prosvjedu kojeg je 27. siječnja u Prištini organizirao pokret Samoodređenje, ozlijeđeno je 80 osoba, od kojih 56 u redovima snaga reda tijekom sukoba policije i prosvjednika.

"Ministar rada Aleksandar Jablanović više nije član kosovske vlade", rekao je novinarima predsjednik kosovske vlade Isa Mustafa.

Jablanović je bio jedan od trojice ministara srpske manjine u kosovskoj vladi. U Beogradu je visoki dužnosnik srpske vlade zadužen za Kosovo Makro Đurić Mustafinu odluku ocijenio "vrlo lošom".

Jablanović je u siječnju razbijesnio Albance kada je nazvao "divljacima" albanske prosvjednike koji su spriječili skupinu Srba da posjete jedan manastir prigodom pravoslavnog Božića.

Ministar se javno ispričao, ali njegove su riječi izazvale nekoliko prosvjeda Albanaca.

U Mustafinoj, nedavno sastavljenoj vladi su trojica srpskih ministara, što je dokaz namjere smirenja odnosa između Albanaca i Srba na Kosovu. 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara