Smijenjeni šef Holdinga: Bandićevi razlozi za otkaze su smiješni, neprofesionalni i jadni

Smijenjeni šef Holdinga: Bandićevi razlozi za otkaze su smiješni, neprofesionalni i jadni

Foto: FAH

SMIJENJENI predsjednik Uprave ZG Holdinga Dejan Fičko rekao je kako niti jedan od sedam razloga za njegovu i smjenu još troje članova Uprave nije utemeljen.

"Već tjedan dana pokušavaju izmisliti razloge koji bi trebali biti valjani za našu ostavku, no ovo što su naveli smiješno je, neprofesionalno i jadno", rekao je Fičko za Hinu komentirajući odluku o opozivu koju je na sjednici u ponedjeljak donijela Skupština trgovačkog društva Zagrebački holding.

Najavio je da će, s obzirom da su taj dokument dobili tek poslijepodne, nakon smjene, angažirati odvjetnike i potom vidjeti u kojem smjeru dalje. "Dotad nam je teško donositi bilo kakve odluke", rekao je.

Sedam razloga za opoziv

U Odluci o opozivu predsjednika i članova Uprave Društva navodi se da je "utvrđeno postojane sedam važnih razloga za opoziv" Uprave - nedonošenje Plana poslovanja za 2015. i niz proceduralnih pogrešaka, distribucija spornih uplatnica za komunalnu naknadu i odvoz smeća, neorganiziranje naplate odvoza smeća po volumenu, nepribavljanje dozvole za odlagalište Jakuševec-Prudinec, stavljanje izvan snage III. izmjene Pravilnika o smanjenju koeficijenata za obračun plaća te inzistiranje na menadžerskim ugovorima koje su potpisali u ožujku.

Ističe se i kako nije točno da je uprava imala niža primanja od bivše (imaju od 30 do 33 tisuće kuna bruto), a osobito se skreće pozornost kako se po ugovorima koji su na snazi isplaćuju bonusi od najviše šest bruto plaća, od 2015. do 2018. za ostvarenje ciljeva, neovisno o tome je li u tome sudjelovao pojedini član Uprave.

"Ugovorima koji nisu odobreni od Skupštine osigurali su isplatu bonusa u visini iznosa otpremnine koja je bila predviđena ranijim ugovorima u slučaju raskida ugovora plus menadžerske otpremnine ukoliko dođe do opoziva bez važnog razloga i to pola bruto plaće za svaki mjesec od dana raskida ugovora do isteka mandata iz ugovora", napominje se u odluci o opozivu.

Troškovi mandata "teški" 9,7 milijuna kuna

Po tome bi, kako je izračunato, troškovi osnovnih plaća četverogodišnjeg mandata te bonusa iznosili oko 9,7 milijuna kuna, dok otpremnine iznose (pola bruto plaće x 40 mjeseci) oko 2,7 milijuna kuna.

"Inzistiranjem na tako visokim otpremninama pokazuju da ne uvažavaju situaciju u kojoj se čitavo društvo danas nalazi", zaključuje se u tekstu Odluke koju su potpisali gradonačelnik Milan Bandić, te Vesna Kusin i Slavko Kojić.

Uz Fička, smijenjeni su članovi Uprave Denis Nikola Kulišić, Krešimir Kvaternik i Marija Cvrlje, a Skupština Društva je na Fičkovo mjesto imenovala Anu Stojić Deban, dosadašnju predstojnicu Ureda Uprave Zagrebačkog holdinga. Smijenjena nije jedino Daniela Franić, koja ranije nije potpisala menadžerski ugovor, nego joj je na snazi ostao stari ugovor o radu.

Bandić je prošlog tjedna više puta spominjao smjenu Uprave objašnjavajući kako se oglušila na njegov zahtjev da se odrekne visokih otpremnina te je najavio da će obznaniti njihovih "sedam grijeha", dok je Fičko ocijenio kako je riječ o političkoj smjeni jer nisu željeli biti "marioneta Bandićeve nerazumne politike".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara