Španjolcima i Portugalcima dosta Ciprasa: Nek se uozbilji, nismo odgovorni za njegove frustracije

Španjolcima i Portugalcima dosta Ciprasa: Nek se uozbilji, nismo odgovorni za njegove frustracije

Foto: FAH

ŠEF ŠPANJOLSKE vlade Mariano Rajoy pozvao je u nedjelju grčkog premijera Alexisa Ciprasa da se "uoozbilji" i da od Španjolske i Portugala ne radi žrtvene janjce, nakon što je optužio te dvije zemlje da su odgovorne za grčke probleme.

Unatoč napetostima, posebice s Njemačkom, tijekom pregovora o europskoj pomoći Grčkoj, to je prvi otvoreni sukob između novog grčkog premijera i nekog europskog čelnika.

"Nismo odgovorni za frustracije koje je stvorila grčka radikalna ljevica obećanjima za koje je znala da ih neće moći ispuniti, što je sada i pokazala", rekao je konzervativac Mariano Rajoy.

"Jučer je grčka radikalna ljevica odlučila da su vlade Portugala i Španjolske odgovorne za probleme Grčke", rekao je pred aktivistima svoje stranke u Andaluziji.

Cipras pogoršava probleme

"To ne rješava probleme, samo ih pogoršava", nastavio je i zaključio da je jedino rješenje u ozbiljnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alexis Cipras je u subotu optužio Španjolsku i Portugal da predvode konzervativnu zavjeru u cilju rušenja njegove ljevičarske vlade, u strahu od vlastitih radikalnih snaga pred izbore ove godine.

I španjolska i portugalska vlada su Bruxellesu uložile službeni prosvjed protiv tih izjava.

Passos Coeleho zbunjen neosnovanim otpužbama

Portugalski premijer Pedro Passos Coeleho je "izrazio svoju zbunjenost neosnovanim otpužbama" Alexisa Ciprasa u diplomatskoj noti poslanoj europskim institucijama, rekao je jedan od njegovih glasnogovornika.

Madrid je pozvao Europsko vijeće i Europsku komisiju da "osude izjave Alexisa Ciprasa", rekao je jedan izvor španjolske vlade.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara