Split proslavio Dan antifašističke borbe uz svastike u centru grada

Split proslavio Dan antifašističke borbe uz svastike u centru grada

Foto: Index

DA JE kojim slučajem živ, Adolf Hitler ugodno bi se osjećao u Splitu. Premda je kao pravi kontinentalac zazirao od mora, u gradu podno Marjana uveselile bi ga brojne naci svastike, koje gradske vlasti uopće ne brišu, za razliku od pogrdnih natpisa upućenih gradonačelniku Željku Kerumu.

Tako već par dana nasred Poljane Tina Ujevića, neposredno kraj Hrvatskog narodnog kazališta, svega kojih desetak metara od Konzervatorskog odjela, stoje tri naci svastike. Nevjerojatno je da nitko od nadležnih nije reagirao. Nema policije, nema komunalnog redarstva. Mucalo svastike može vidjeti iz ureda, a lijep pogled na nacističko znakovlje pruža se i s nekoliko štekata na Cankarjevoj poljani.

Naprid Bili, Heil Hitler

Uz blagoslov gradskih vlasti i redarstvenih snaga tako smo Dan antifašističke borbe u Splitu proslavili uz Hitlerove svastike. Vjerojatno i ne može drugačije, jer grafiti na Cankarjevoj nisu jedini koji ocrtavaju duh koji je u Splitu zavladao posljednjih 20-ak godina. Svastike uz Hajdukove simbole ima zapravo svaki kvart. Da ne bude nesporazuma, da netko slučajno ne pomisli da se radi o upotrebi svastike iz kakve istočnjačke religije, ispiše se i Heil Hitler, kao na zidiću u Spinutu, udaljenom tek koji metar od osnovne škole. Tek toliko da ne bude nesporazuma, tek toliko da i mladi naraštaji spoznaju prave vrijednosti... 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Splitu vijence na 10. travnja polažu i Grad i Županija

Čuđenju zapravo nema mjesta, jer u Splitu vijence na 10. travnja polažu i izaslanstva Grada i Županije. Kažu da ne polažu za kvislinšku tvorevinu, već za poginule bojovnike 9. HOS-ove bojne Rafael vitez Boban. Njima je tada obljetnica. Zašto baš tada, ne zna se, jer je Boris Dežulović vrlo iscrpno istražio ratni put postrojbe pa taj 10. travnja nije nigdje pronašao kao bilo kakav relevantan datum za povijest bojne kojom je zapovijedao HČSP-ovac Marko Skejo. Članovi te, u gradu Splitu, parlamentarne stranke, redoviti su na misi za Pavelića, kojeg drže istinskim hrvatskim junakom. Njima logori u Jasenovcu i Gradiški i nisu zapravo bili logori, već bolnice u kojima su stradali samo dokazani neprijatelji hrvatske države i najteži bolesnici. 

Nisu samo ulice i groblja, djela Adolfa Hitlera čuvaju se čak i u splitskim sudnicama

I nije samo da se radi o ulici i groblju. Index je lani otkrio kako se djela Adolfa Hitlera čuvaju čak i u sudnicama splitskog Općinskog suda. U sudnici suca Ante Šarića, inače, bivšeg partijskog sekretara Luke Split, pronašli smo čak dva komada Mein Kampfa. Na jednom je doduše pisalo Majn Kampf. Požarevačko izdanje, s ponosom nam je otkrio sudac Šarić...

I eto, umjesto gay turizma, kojeg neki priželjkuju, čini se da je Splitu izvjesniji naci turizam. Svastike su po cijelom gradu, pederi se mrze iz dubine duše, antifašizam službeno slavi s figom u džepu, a mladi s divljenjem slave Adolfa Hitlera. Šteta ne iskoristiti potencijal.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara