Splitski gradonačelnik kao Pinocchio: Karikatura koja je užasnula Baldasara

Splitski gradonačelnik kao Pinocchio: Karikatura koja je užasnula Baldasara

Ilustracija: Dalibor Lovrić

DALIBOR LOVRIĆ, doktor filozofije i profesor na umjetničkoj akademiji, zaposlen u Službi za kulturu Grada Splita, našao se na udaru splitskog gradonačelnika Ive Baldasara zbog svojih karikatura i javnih istupa. Baldasar traži otkaz za Lovrića, kojeg je predao Službeničkom sudu. Optužio ga je za nerad, ali i zloporabe.

Pitanje slobode

Lovrić drži da su inkriminacije smiješne i neutemeljene jer je lani imao najveći broj riješenih predmeta. Iza svega se krije, smatra, Baldasarova želja da uguši pravo na slobodnu misao i riječ. 

"Ova karikatura je jedna iz serije. Baldasar je Pinocchio, a skakavac je gradski vijećnik Gojko Čepo. Ne mislim da sam napravio išta blasfemično. Ovo je pitanje slobode, a mene plaši koliko ljudi žele biti neslobodni", kaže Lovrić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Progon otpočeo nakon "sljedbenika telećeg pogleda"

Sve je, otkriva, krenulo nakon što je prije godinu dana objavio prvo kritičko pismo o Baldasaru i njegovom stilu vladanja. U Slobodnoj Dalmaciji naslovljeno je: "Imponiraju vam sljedbenici telećeg pogeda". Lovrić tvrdi da otada konstantno traje pritisak.

"Baldasar vrijeđa zaposlenike. Razvio je doušnički sustav putem svog partijskog kadra instaliranog u Banovinu te zaveo atmosferu straha koja ne pomaže ničemu. Mene je nedostojno optužio za nerad i ogovaranje, a ja sve što objavim pošaljem njemu. Formalno sam najobrazovaniji i imam najveći broj riješenih predmeta. Njemu je crtež zloporaba", kaže Lovrić.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara