Sramotna praksa prema trudnicama u Hrvatskoj: Ginekolozi im naplaćuju besplatne preglede

Sramotna praksa prema trudnicama u Hrvatskoj: Ginekolozi im naplaćuju besplatne preglede

Foto: Shutterstock

UDRUGA Roditelji u akciji (RODA) dobila je nekoliko dojava o tome da ginekolozi koji imaju ugovor s HZZO-om naplaćuju redovne preglede za trudnice (kao i obične preglede) koji bi trebali biti besplatni. Za tu uslugu ne izdaju račun, a iznosi se kreću od 100 kuna na više po pregledu.

Kako bi procijenile koliko je taj problem raširen i isti prijavile inspekciji, pozvale su sve žene putem svoje FB da se javite ako su imale slično iskustvo kod svog ginekologa.

Objava je bila prije dva sata i već im se javio veliki broj žena iz raznih dijelova Hrvatske.

Daniel Drandić, voditeljica programa reproduktivna prava za Index je rekla kako im se prva javila žena iz Karlovca s takvom informacijom.

> Imate li i vi neugodnih iskustava s ginekolozima ili drugim liječnicima, javite nam na kontakt@index.hr

Sve je krenulo iz Karlovca

"Žena je rekla da se javila u HZZO i tamo su joj rekli da znaju da je to problem, ali da takvim liječnicima ne mogu ući u trag jer ne izdaju račun. Trudnički pregledi se kod liječnika koji ima ugovor s HZZO-om ne smiju naplaćivati. Javljaju nam se žene i kojima ginekolozi u Domovima zdravlja naplaćuju i do 350 kuna za papa test što je isto protuzakonito. Svaka žena ima pravo jednom godišnje na papa test, a i više prema medicinskoj indikaciji, Neke žene su nam rekla da im je liječnik naplatio 100 kuna za fotografije ultrazvuka bebe", rekla je Drandić.

Dodaje kako su im se dosad javile žene iz Karlovca, Rijeke, u kojoj je takva praksa prilično raširena te iz Ploča, s Krka i iz Zagreba.

"Poprilično je geografski raširena takva praksa. Kad prikupimo još informacija napravit ćemo sliku gdje je to rašireno i dati ženama do znanja da liječnici to ne smiju raditi. Zatim ćemo ići na inspekciju HZZO-a, a obavijestiti ćemo i Ministarstvo zdravlja.

Žene se ne žele zamjeriti liječniku pa plate

"Liječnici isto tako u to upliću i medicinske sestre. Ispada da se to već duže vremena događa. Problem je i što se žene ne žele zamjeriti svom liječniku pa uredno plate. Kod onih u manjim sredinama postoji samo jedan ili dva ginekologa u gradu i zato idu linijom manjeg otpora i jednako tako plate, a nepošteno je da neki liječnici koji primaju plaću od HZZO-a još i naplaćuju preglede. To je rašireno i problematično", rekla je Daniela Drandić.

Što o tome misli pitali smo i ginekologa Trpimira Golužu iz Petrove bolnice koji je ujedno i predsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

On tvrdi kako za takve slučajeve nije čuo, a dodaje kako ima puno kolega u primarnoj medicini.

"Ako je ovo što navodite istina, to je neprihvatljivo, ja nisam nikad čuo da se redovni pregled trudnicama naplaćuje. Upućujemo sve da prijave takve slučajeve inspekcijama i nadležnom Ministarstvu zdravlja", rekao je kratko Goluža.

 

Dobile smo par dojava o tome da ginekolozi koji imaju ugovor sa HZZO-om naplaćuju redovne preglede za trudnice (kao i...

Posted by RODA - Roditelji u akciji on Thursday, May 21, 2015
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara