"Srbija će rasvijetliti sudbinu albanskih žrtava u grobnici u Rudnici"

Screenshot: YouTube

U NAREDNIH će desetak dana biti rasvijetljena sudbina oko 50 osoba albanske nacionalnosti u grobnici u Rudnici, najavio je u četvrtak predsjednik povjerenstva za nestale osobe srbijanske vlade Veljko Odalović.

On je na tiskovnoj konferenciji u povodu obilježavanja Međunarodnog dana nestalih 30. kolovoza ocijenio da u regiji “nema istog odnosa prema žrtvama”, istaknuvši da su ove godine srpske obitelji preuzele 39 tijela iz Hrvatske”, a da “iz Bosne i Hercegovine kao i s Kosova ove godine u Srbiju nije stigla ni jedna identificirana žrtva”.

“To govori da organi i institucije na teritoriju na kojima tražimo žrtve ne čine dovoljno”, ocijenio je Odalović i dodao da svi u regionu trebaju problem nestalih tretirati na isti način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetivši da je nedavno u Zagrebu predan popis još 729 nestalih osoba za kojima tragaju njihove obitelji, Odalović je rekao da je Srbija od 2012. do 2013. riješila 705 slučajeva nestalih, a u periodu od 2013. do ove godine - 671.

Govoreći o Deklaraciji o ulozi države u rješavanju pitanja nestalih osoba usljed oružanih sukoba i kršenja ljudskih prava, koju će sutra u Mostaru potpisati predsjednici Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore, Odalović je izrazio nadu da će ona pridonijeti identificiranju nestalih.

Istraga u kamenolomu Rudnica kod Raške, na jugu Srbije, zapovjedilo je Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije, a na toj su lokaciji u međuvremenu nađeni posmrtni ostaci žrtava čije identificiranje je u tijeku.

Riječ je o masovnoj grobnici u kojoj su pokopana tijela žrtava sukoba na Kosovu 1999.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara