Srbija ostvarila rekordan izvoz pšenice i suncokreta

Srbija ostvarila rekordan izvoz pšenice i suncokreta

 Ilustracija: scx.hu

SRBIJA je u ovoj ekonomskoj godini oborila rekord u izvozu pšenice i suncokreta, a uspjela je i povratiti dio tržišta kukuruza koje je izgubila zbog prošlogodišnjih problema s toksinima, izjavio je Tanjugu direktor Udruženja " Žita Srbije " Vukosav Saković.

 
"Možemo biti vrlo zadovoljni izvozom pšenice, od žetve do sada izvezeno je gotovo 1,3 milijuna tona, što je apsolutni rekord svih vremena kada je Srbija u pitanju ", rekao je Saković, a prenosi Tanjug.
 
I u izvozu suncokreta oboren je rekord, jer je od berb na strana tržišta plasirano 120.000 tona te industrijske kulture, dodao je Saković.
 
"Kada je riječ o izvozu kukuruza, godinu dana ranije smo imali problem s toksinima što nas je donekle udaljilo sa svjetskog tržišta, na koje se pokušavamo vratiti, što nije jednostavno", primijetio je Saković.
 
On je naglasio da je Srbija ipak uspjela za šest mjeseci ove ekonomske godine izvesti oko 1,1 milijuna tona kukuruza.
 
Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Takav izvoz najavljuje da bismo mogli do kraja ekonomske godine, odnosno do nove berbe kukuruza, izvesti između 1,6 milijuna i dva milijuna tona", rekao je Saković.
 
Srbija ima dovoljno robe za izvoz, ali je upitan povratak na tržište, jer prodaja ide nešto sporije od očekivanog.
 
Saković je upozorio da kukuruzom svjetsko tržište opskrbljuje desetak velikih multinacionalnih kompanija, ali su se srpski trgovci uspjeli probiti i na daleke destinacije, poput južne Koreje i Vijetnama.
 
"Treba vratiti povjerenje i tih velikih kupaca, a najveće oscilacije kod prodaje našeg kukuruza ipak imamo u sjevernoj Africi gdje su se veliki potrošači u međuvremenu orijentirali na rumunjski i ukrajinski kukuruz, koji je i nešto jeftiniji od našeg, pa zato imamo i problema vraćanja na to tržište", rekao je Saković.
 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara