Srbija poslala Haagu dodatno jamstvo za liječenje Hadžića

Srbija poslala Haagu dodatno jamstvo za liječenje Hadžića

Foto: Icty.org

SRBIJA je dala dodatna jamstva za haaškog optuženika Gorana Hadžića kako bi ga sud u Den Haagu (ICTY) pustio na privremenu slobodu radi liječenja kemoterapijom, potvrdio je u srijedu beogradskom tisku Hadžićev odvjetnik Zoran Živanović.

Dodatna jamstva za Gorana Hadžića Međunarodni sud za ratne zločine na području bivše Jugoslavije zatražio je prošli tjedan.

ICTY je zatražio i potvrdu s imenom liječnika koji će se o Hadžiću skrbiti tijekom liječenja kao i popis neophodnih lijekova te izjavu tko će snositi troškove liječenja.

Hadžić je u dva navrata tražio hitno privremeno puštanje na slobodu radi liječenja jer mu je dijagnosticiran rak koji ne može da biti operiran.

U drugome zahtjevu ICTY-u 18. veljače Hadžić je tražio da bude pušten na tri tjedna kako bi 26. veljače počeo kemoterapiju, a u prethodnom zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu za liječenje je tražio najmanje 12 ili više tjedana.

Šestomjesečna kemoterapija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U zahtjevu stoji da je bolest u konačnoj fazi i da pacijent u takvu stanju prosječno preživi 17 mjeseci, a njih 65 do 75 posto umre u roku od dvije godine od postavljanja dijagnoze.

Večernje novosti navode da su liječnici Hadžiću odredili šestomjesečnu kemoterapiju, a u svibnju bi trebao biti podvrgnut pregledu magnetnom rezonancom na MRI skeneru.

Hadžićeva obrana tvrdi kako on tijekom kemoterapije neće biti u stanju mjesecima nazočiti suđenju.

Hadžić je, kao bivši predsjednik samoproglašene Republike Srpske Krajine, optužen za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj od 1991. do 1995. godine. Nakon višegodišnjeg bijega i skrivanja uhićen je u lipnju 2011. na Fruškoj gori i izručen ICTY-u gdje mu je suđenje počelo u listopadu 2012.

Tužiteljstvo ICTY-a je 9. travnja 2014. završilo iznošenje dokaza, a izvođenje dokaza obrana je počela u srpnju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara