Sredinom lipnja odluka o Čačićevom izlasku na slobodu

Foto: Hina

POVJERENSTVO za privremeni otpust iz zatvora trebalo bi sredinom lipnja odlučivati o zahtjevu bivšeg prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića koji je prije nekoliko dana tražio da ga se pusti s izdržavanja kazne na koju je osuđen zbog izazivanja prometne nesreće u Mađarskoj u kojoj je poginulo dvoje ljudi.

U Ministarstvu pravosuđa nisu željeli potvrditi kada će zasjedati Povjerenstvo koje se sastaje svakih nekoliko mjeseci, no neslužbeno se doznaje da je sjednica zakazana za 17. lipnja, točno mjesec dana od kada je Čačić zatražio prijevremeno puštanje na slobodu.

Pravomoćnu presudu zbog nesreće s početka 2010. sud u mađarskom Kapošvaru donio je krajem studenog 2012. Čačić je odmah nakon te odluke dao ostavku na dužnost potpredsjednika vlade i ministra gospodarstva te od mađarskih vlasti zatražio dozvolu da kaznu služi u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nakon što je Mađarska udovoljila Čačićevu zahtjevu zagrebački Županijski sud potvrdio je mađarsku presudu, a Vrhovni sud odbio njegovu žalbu i potvrdio kaznu od 22 mjeseca uz sigurnosnu mjera zabrane upravljanja motornim vozilom od tri godine.

No, Čačićeva obrana smatra da je pritom došlo do pogrešnog pravnog tumačenja jer je prema mađarskoj presudi Čačić nakon polovine kazne trebao biti pušten na slobodu, dok se hrvatski sud vodi domaćim zakonom koji propisuje da za otpust nakon 11 mjeseci mora podnijeti posebnu molbu.

Na Čačićevu tvrdnju da bi iz mađarskog zatvora izašao prije negoli iz hrvatskog Ustavni je sud zaključio da je riječ o hipotetičkom prigovoru koje Ustavni sud nije ovlašten ispitivati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara