Standard & Poor´s podigao kreditni profil HEP-u

Foto: Index

AGENCIJA Standard & Poor's (S&P) podigla je ocjenu samostalnog kreditnog profila Hrvatske elektroprivrede (HEP) s "B" na "B+". Osim toga, agencija je potvrdila HEP-ov važeći kreditni rejting za dugoročno zaduživanje "BB-", a prognozu potvrdila stabilnom.

Potvrda kreditnog profila, kako se navodi u priopćenju agencije S&P, uglavnom odražava reviziju HEP-ovog samostalnog kreditnog profila s 'B' na 'B+'. Povišenje samostalnog kreditnog rejtinga, odnosno kreditne sposobnosti poduzeća, koja ne uzima u obzir mogućnost izvanredne državne pomoći, S&P temelji na ocjeni da su HEP-ovi kreditni pokazatelji postali snažniji, što se pripisuje povoljnijem poslovnom okruženju i poboljšanju likvidnosti, kao rezultatu aktivnog upravljanja trgovačkim društvom.

Potvrdu dugoročnog kreditnog profila na razini "BB-", agencija S&P je dala u skladu s kriterijima koje primjenjuje za državna poduzeća te ocjenom da je izgledno da će hrvatska država priteći u pomoć HEP-u, ako se ukaže potreba za to.

"Kako se objašnjava u priopćenju agencije S&P, zbog potvrđene stabilne prognoze, eventualno sniženje državnog rejtinga vjerojatno se neće odraziti na rejting HEP-a", priopćili su iz HEP-a.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara