Standard & Poor´s potvrdio BB rejting Zagreba i upozorava na slabo upravljanje financijama

Standard & Poor´s potvrdio BB rejting Zagreba i upozorava na slabo upravljanje financijama

Foto: Hina

AGENCIJA Standard&Poor's objavila je novu kreditnu ocjenu Grada Zagreba.

Rejting glavnog grada Hrvatske, potvrđen je na "BB”"na temelju dobrih tekućih proračunskih rezultata.

"Potvrđivanje odražava naše mišljenje da će Zagreb i dalje, u skladu s našim pretpostavkama, imati dobre rezultate tijekom 2017. zahvaljujući čvrstoj kontroli potrošnje. Iako smo ponovno ocijenili institucionalni okvir kao nepostojan i neuravnotežen u usporedbi s prethodnim koji se razvijao, ali je bio neuravnotežen", navode iz S&P-a.

Nedostaje dugoročno planiranje

Iz S&P-a upozoravaju na nepostojanje dugoročnog planiranja, ali da bez obzira na pad prihoda zbog izmjena poreza na dohodak, proračunski rezultati mogu ostati dobri.

"Smatramo da financijama Zagreba nedostaje dugoročno planiranje u onome što smatramo nepostojanim i neuravnoteženim institucionalnim okvirom. Nedavnim promjenama središnje vlasti u pogledu sustava poreza na dohodak, glavnog izvora prihoda grada, prihodi Zagreba navodno su se smanjili za oko 12 %, na temelju prihoda prošle godine. Smatramo da bi to smanjilo financije grada, no da bi njegovi operativni proračunski rezultati ostali dobri. Uz to, financijsko stanje središnje vlasti, prema našem mišljenju, ograničava njegov kapacitet pružanja potpore lokalnim i regionalnim vlastima."

Slabo upravljanje financijama

Iz S&P-a upozoravaju na slabo upravljanje financijama grada i političku nesigurnost nakon uhićenja Milana Bandića.

"Ova se situacija pogoršava zbog slabog upravljanja financijama grada i političkom nesigurnošću nakon uhićivanja gradonačelnika Bandića u listopadu 2014. Naša procjena upravljanja financijama odražava naše mišljenje o općenito ograničenoj političkoj i upravljačkoj snazi Zagreba, s poviješću vrlo zategnutih odnosa između vlasti i vijeća, kratkoročnog financijskog planiranja, širokog korištenja nekonvencionalnih dužničkih instrumenata, i relativno slabe kontrole nad vladinim tijelima", navodi se u obrazloženju ocjene.
 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara