Stanko Subotić Cane prvi put pred sudom u Beogradu: "Boris Tadić mi je iznuđivao novac"

Foto: B92

KONTROVERZNI srbijanski biznismen Stanko Subotić Cane, protiv kojeg se vodi kazneni postupak zbog šverca cigareta iz Makedonije u Srbiju 1995. i 1996. godine, prilikom prvog pojavljivanja pred Specijalnim sudom u Beogradu, iznoseći svoju obranu, ustvrdio je da mu je putem medija prije sedam godina "kreirano" ovo kazneno djelo u koje su umiješani političari koje je pomagao, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Subotić je optužio bivšeg predsjednika Srbije i Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i bivšeg ministra unutrašnjih poslova Srbije Dušana Mihajlovića da su tražili i uzimali novac od njega.

On je u nastavku postupka, u kojem se 12 osoba tereti da su švercom cigareta oštetili budžet Srbije za oko 28 milijuna eura i šest milijuna dolara, izjavio da nije kriv i da je za trgovinu cigaretama u to vrijeme imao sve potrebne dozvole.

"Iznuđivali su mi novac"

Subotić je rekao da je priča koja je, kako tvrdi, kreirana u medijima, služila da diskreditira mnoge političare koje je pomagao i da je od njega iznuđivao novac bivši ministar policije Dušan Mihajlović.

“Mihajlović je oformio grupu koja je radila na trgovini cigaretama. Istovremeno je dolazio kod mene i tražio velike količine novca. Oblijetao me je da bi mi uzeo novac. Tražio mi je do 20 milijuna eura i rekao da se istraga može zatvoriti”, rekao je Subotić, istakavši da mu je to izgledalo suludo i da od 2007. godine nije bio u mogućnosti da iznese svoju obranu.

On je optužio i bivšeg predsjednika Srbije i DS-a Borisa Tadića, kao i njegove najbliže suradnike u vladi, da su mu tražili novac.

“Taj isti čovjek se viđao sa mnom više puta, Vuk Jeremić i Miki Rakić interesirali su se što je s novcem koji sam imao u Fondu za razvoj demokracije, a koji sam oformio s pokojnim premijerom Đinđićem”, rekao je Subotić i naveo da su ga napali kada su uzeli novac.

Prema njegovom iskazu sudu, interes je bio da se postupak pokrene, a da on ne bude u Srbiji.

“Kada sam dao zadnje količine, preko 20 milijuna eura, dva mjeseca poslije toga pokrenut je postupak protiv mene”, istakao je Subotić.

Cigarete nabavljao u Makedoniji

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Iznoseći u svoju obranu da je cigarete nabavljao u Makedoniji u firmi Tabak, u većini slučajeva preko Vanje Bokana, koji se također bavio trgovinom cigaretama, Subotić je na pitanje tužitelja je li cigarete plaćao novcem u torbama i zašto je to činio u gotovom novcu, rekao da je zbog embarga tadašnjoj SR Jugoslaviji to bio jedni način prometa novca, za što je, kako je rekao, imao potvrde Centralne banke i svu potrebnu dokumentaciju.   

“Riječ je tada bila ključna stvar, imali smo potvrdu od kompanija s kojima smo poslovali. Špedicija je posjedovala sve dokumente koji su se mogli provjeriti, a duplikati bi trebali biti u carinarnici Valjevo gdje smo poslovali”, istakao je Subotić odgovarajući na pitanje posjeduje li dokaze o tome je li poslovao legalno.

On je rekao da ne poznaje tadašnjeg direktora Uprave carina SR Jugoslavije Mihalja Kertesa, koji se također nalazi na optuženičkoj klupi.

Kao prvooptuženi u ovom postupku, Subotić je rekao i da ga je sramota što je zbog trgovine cigaretama državi plaćao minimalne sume novca, ali da je to tada bilo u skladu sa zakonom i iznosilo je jedan posto.

"Sve ću reći na sudu"

On je rekao da je imao uvid u “knjigu” na osnovu koje je jasno tko je sve u to vrijeme radio s cigaretama, a i da ima informacije da je firma “Suces”, osnovana od strane DB-a, imala ekskluzivne aranžmane.

Po izlasku iz suda, Subotić je u pratnji svog advokata Radoslava Tadića rekao da je sretan što je u mogućnosti dati svoju obranu i da će sve što bude imao kazati, reći na sudu.

“Zadovoljan sam što mi je omogućeno da dam svoj iskaz, i u nastavku procesa ću reći sve”, poručio je Subotić.

Potjernica za Subotićem je ukinuta u srpnju ove godine, a ranije izrečena mjera pritvora je zamijenjena uplatom jamstva od 538.000 eura.  Ponovljeno suđenje Subotiću u odsustvu počelo je 17. lipnja ove godine u Odjeljenju za organizirani kriminal Višeg suda u Beogradu.

On se tereti da je bio vođa grupe koja je 90-tih godina švercala cigarete prodajući ih privatnim i pravnim osobama i na taj način oštetila državni budžet.

Subotić je ranije prvostupanjskom presudom, zbog zlouporabe službenog položaja odgovorne osobe, bio osuđen na šest mjeseci zatvora, ali je Prizivni sud ukinuo tu presudu. Nakon promjene Kaznenog zakona u travnju ove godine, došlo je do značajnih izmjena u optužbi.

Subotić se do sada nalazio u Ženevi.

Postupak će biti nastavljen sutra saslušanjem svjedoka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara