Najvažniji politički lideri regije porijeklom su iz BiH: Milanović, Bandić, Jeremić, Tadić, Vučić...

Foto: Davor Pongračić/Cropix

VEĆINA danas najvažnijih lidera i političara na zapadnom Balkanu vuče porijeklo, rođena je ili je živjela na prostorima Bosne i Hercegovine, pokazalo je istraživanje agencije Anadolija. Ova zemlja je dala toliko aktualnih lidera, ali i bitnih ličnosti u povijesti država regije, da se s pravom može reći kako je Bosna i Hercegovina, usprkos nasrtajima i svim užasima koji ju prate kroz stoljeća, rasadnik balkanskih lidera.

Bosna je kroz povijest iznjedrila mnogo velikana i vođa. Dovoljno je prisjetiti se Mehmed-paše Sokolovića ili Ahmed-paše Hercegovića Kosače, velikih vezira nekada moćnog Osmanskog carstva, ali i drugih koji su obavljali brojne važne funkcije u prijestolnicama diljem Europe.

Tako je i danas.

Aleksandar Vučić


Malo je poznato da je aktualni vicepremijer i ministar obrane Srbije, predsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, porijeklom iz mjesta Ćipuljići kod Bugojna, u srednjoj Bosni. Vučićev otac Anđelko je iz sela Čipuljići, a majka Angelina (djevojački Milovanov) iz Bečeja u Vojvodini.

Otac Anđelko, kako je zabilježeno u Vučićevoj biografiji, rođen na početku Drugog svjetskog rata nedaleko od Beograda, jer je njegova majka Dragica, porijeklom iz Šipova, protjerana od Pavelićevih ustaša iz Bugojna. Tada su ubili njenog muža Anđelka, Vučićevog djeda, pradjeda Radeta, stričeve, gotovo cijelu porodicu. Otac Anđelko preživio je jer je bio u majčinom trbuhu. Vučića i danas ima u Bugojnu.

Milan Bandić

Gradonačelnik Zagreba i kandidat na izborima za predsjednika Hrvatske 2009. godine Milan Bandić rođen je zaseoku Bandića Brig u Donjim Mamićima kod Gruda, gdje je završio osnovnu i srednju školu, a njegovi brojni rođaci, kao i majka, i danas žive u Bosni i Hercegovini.

Dragan Đilas

Malo je poznato da i porodica aktualnog gradonačelnika Beograda i predsjednika Demokratske stranke (DS) Dragana Đilasa ima, također, korijene u BiH. Njegov otac Dušan je iz sela Očigrije, na putu između Drvara i Bihaća. Đilasi su, po predaji, u Bosnu došli iz Istre, da bi kasnije dio njih otišao u Crnu Goru, a bilo ih je i na Kosovu.

Zoran Milanović

I aktualni premijer Hrvatske Zoran Milanović porijeklom je iz zapadne Bosne. Milanovićev djed je iz Livna odselio u Sinj, gdje je rođen njegov otac.

Inače, Milanovići su na područje sinjske krajine došli u velikoj seobi koju su ramski franjevci predvodili još 1687. godine. Međutim, neke porodice Milanovića su se, nakon toga, ponovo vratile u BiH i naselile u katolička sela uz Livanjsko polje. U telefonskom imeniku zabilježeno je 29 Milanovića iz Livna.

Stanovnici sela Bila, Čosanlije, Prolog i Guber na području Livna i danas tvrde da su svi Milanovići rodbina, te da im je i premijer Hrvatske rod. "Svi su sinjski Milanović iz Livna", tvrde Milanovićevi rođaci.

Iz BiH je porijeklom i Milanovićeva supruga, liječnica Sanja Musić-Milanović. Naime, i njena porodica Musić je hercegovačkog porijekla.

Milanović je prilikom jedne posjete Bosni i Hercegovini i sam kazao da je većina Hrvata u Hrvatskoj porijeklom iz BiH.

Boris Tadić


U Sarajevu je 15. siječnja 1958. godine rođen Boris Tadić, bivši predsjednik Srbije i Demokratske stranke (DS). Rodio se u obitelji srbijanskog filozofa i člana Srpske akademije znanosti i umjetnosti (SANU) Ljube Tadića, tada zaposlenog u Sarajevu, a obitelj je kasnije odselila u Beograd. Tadić je mnogo puta isticao da je rođen i da je jedno vrijeme živio u Sarajevu.

Zoran Đinđić

U Bosanskom Šamcu 1. kolovoza 1952. godine je rođen i ubijeni srbijanski premijer Zoran Đinđić. Prema nekim nepotvrđenim informacijama, rođen je u istoj kući u Bosanskom Šamcu kao i prvi predsjednik BiH, rahmetli Alija Izetbegović.

Đinđićev otac je kao vojno lice dobio prekomandu u Travnik, gdje je Zoran nastavio školovanje. Đinđić je od 1961. do 1969. godine u Travniku pohađao osnovnu školu i gimnaziju. Nakon dva razreda gimnazije u Travniku, Đinđić se s obitelji preselio u Beograd, gdje je nastavio školovanje.

Čedomir Jovanović


Mileva, rođena Mršić, majka predsjednika Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomira Jovanovića je iz sela Gunjevci kod Bosanske Dubice, gdje je Jovanović naslijedio staru trošnu kuću i šumu. Jovanovići navodno imaju još jednu kuću u selu Lipova Greda kod Bosanske Dubice koju je gradio Mirko Mršić, Čedomirov ujak.

Zanimljivo, bosanske korijene je Jovanoviću spomenuo predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tokom debate o tome je li "RS genocidna tvorevina" u Beogradu 1. veljače 2012. godine, kada je Jovanović od Dodika tražio da mu "ne spominje majku".

Jovanović je kao dijete dolazio u rodni kraj majke Mileve, ali i nedavno kada je, navodno, htio obići imanje.

Iz Bosne i Hercegovine je i Jovanovićeva supruga Jelena koja je rođena i odrasla u Nevesinju. Njen otac Mijat Savić bio je liječnik u Nevesinju od 1978. do 1982. godine, a od 1982. godine do početka rata bio je aktivan u Mostaru. Od 1992. do 1994. godine radio je u Ratnoj bolnici u Nevesinju.

Vuk Drašković

Iako je rođen u Vojvodini, i lider Srpskog pokreta obnove (SPO) Vuk Drašković djetinjstvo je, također, proveo u BiH. Osnovnu školu završio je u Fojnici, a gimnaziju u Gacku. Zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke (SRS) Nemanja Šarović po ocu je iz Hercegovine. Naime, njegov otac Blažo rođen je u Gacku.

Vuk Jeremić

Također, bivši ministar vanjskih poslova Srbije i predsjednik Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) Vuk Jeremić ima bosanske, krajiške korijene. Njegov pradjed i prabaka su Nurija i Devleda Pozdarac.

Nurija Pozderac imao je osmero djece, četiri sina i četiri kćeri. Dvojica sinova, Hamdija i Hakija, bili su Jugoslaviji važni bosanskohercegovački političari 80-tih godina prošlog stoljeća. Njihova sestra Sadeta Pozderac, koja je živjela u Beogradu i bila direktorica Prve beogradske gimnazije, udala se za diplomatu Šerifa Buljubašića. Imali su sina Seada i kćerku Senu. Kćerka Sena udala se kasnije za Mihajla Jeremića i rodila sina Vuka.

Vuk Jeremić u nekoliko navrata je otvoreno isticao da "jeste Srbin i pravoslavac, ali da je ponosan i na "svoje bošnjačko porijeklo".

Ed Husić, Rod Blagojevich, Anesa Kajtezović...

Utjecajnih Bosanaca i Hercegovaca u politici ima i u svijetu.

Tako je početkom srpnja pažnju svjetske javnosti izazvao Ed Husić čiji roditelji su porijeklom iz BiH. Husić, koji je 2010. godine izabran za poslanika u australijskom parlamentu, položio je zakletvu na funkciju premijerovog sekretara za parlament stavljajući ruku na Kur'an.

Dr. Arminka Helić, rodom iz Bosne, veoma je utjecajna u Londonu. Ona je viša savjetnica i zamjenica šefa kabineta ministra vanjskih poslova Velike Britanije Williama Haguea. Helić, kćerka Džemke i Rasima Helića iz Gračanice, u Tuzlanskom kantonu, je kao izbjeglica došla u Englesku, završila je niz prestižnih škola i fakulteta. Britanski mediji često napominju kako Helić, inače vanjskopolitički stručnjak i član Konzervativne stranke Velike Britanije, ima veliki utjecaj na Haguea.

Na listi onih koji imaju bh. porijeklo je i bivši kontroverzni guverner američke savezne države Illinois, Rod Blagojevich, koji izdržava 14-godišnju kaznu za korupciju. Njegova majka Mila Govedarica je iz Gacka.

Anesa Kajtezović, koja je rođena u Velikoj Kladuši, zastupnica je Demokratske stranke u Predstavničkom domu države Iowa od 2010. godine kada su održani izbori za parlament ove američke države.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara