Stazić: Istospolni brak mogli bi nazvati Homoseksualna dragovoljna zajednica (HDZ)

Stazić: Istospolni brak mogli bi nazvati Homoseksualna dragovoljna zajednica (HDZ)

Foto: Hina

SABORSKA rasprava o raspisivanju referenduma inicijative 'U ime obitelji' započela je stankama. HDZ-ovci su zatražili stanku nakon koje su optužili vladajuće da žele manipulirati voljom naroda..

"Bojimo se da bi vladajući opet mogli pokušati izigrati volju hrvatskih građana. Naime, nije nemoguć scenarij po kojem bi tada vladajući iznenada otkrili ili neki od režimskih novinara, kakvih nažalost dosta ima, da nije poštovana procedura, pa bi se pozitivni rezultat referenduma, koji vladajućima ne odgovara, tako pokušao smicalicom osporiti i izigrati".

To je u ime Kluba HDZ-a kazao potpredsjednik Sabora Željko Reiner, koji je podsjetio da je većina u Odboru za Ustav, unatoč upozorenjima oporbe, Saboru odlučila predložiti odluku po kojoj bi građani na referendumu odlučili tek o pokretanju ustavnih promjena, ali ne i o samoj izmjeni Ustava kojom bi se brak definirao kao životna zajednica muškarca i žene.

Također je optužio vladajuće da pokušavaju uputiti građane kako glasovati.

Nakon toga je i SDP-ov Igor Dragovan zatražio stanku, podsjetio da HDZ nije htio raspisati referendum o Zakonu o radu, iako su sindikati skupili dovoljan broj potpisa. Također je rekao da ništa što je Reiner rekao ne stoji.

"Prejudicirate ishod referenduma i mislite da će završiti onako kako vi hoćete. Završit će onako kako hoće hrvatski građani, koji izađu na referendum i glasuju", poručio je Dragovan.

SDP: Definiciji braka je mjesto u Obiteljskom zakonu, a ne u Ustavu

U nastavku rasprave o raspisivanju referenduma po pitanju inicijative 'U ime obitelji' Željko Reiner je naglasio da HDZ podržava referendum, a prisjetio se i zašto je do njega došlo. Razlog je, po Reineru, nasilno uvođenje spolnog odgoja koje je oborio Ustavni sud, ali se i dalje krše vjerska uvjerenja dijela građana.

"Građanska inicijativa 'U ime obitelji' je, bojeći se, da će se takvim načinom izmijeniti postojeći Obiteljski zakon, koji u svom članku 5 jasno i danas kaže da je brak zajednica žene i muškarca, pokrenula tu inicijativu za promjenu Ustava", rekao je Reiner.

Za HDZ-ovce nema govoru o kršenju ljudskih prava seksualnih manjina. SDP-ov Ivo Jelušić smatra da bi definicija braka kao zajednice muškarca i žene trebala ostati gdje joj je i mjesto, a to je u Obiteljskom zakonu.

"Takva definicija braka u Ustavu prisutna je samo u zemljama istočne Europe, a u zemljama srednje i zapadne Europe, kojoj mi pripadamo i kojoj želimo pripadati, to ne piše", kaže Jelušić.

Njegova kolegica Ingrid Antičević Marinović zamjera Reineru na tvrdnji da je nasilno uveden spolni odgoj. Upozorila je da se po europskim poveljama djeci mora pružiti religijski neutralni spolni odgoj.

"Nitko vama ne osporava da vi kući odgajate djecu kako želite, da ih u geografiji učite još uvijek da je Zemlja ravna ploča iako ste to namijenili možda ostalima jer svoju djecu na školovanje šaljete vani", poručila je Antičević Marinović Reineru.

A SDP-ov Marin Jurjević otišao je korak dalje od inicijative 'U ime obitelji' i zatražio da se prije sklapanja braka donese dokaz o spolu.

"Tražite da svatko tko je u braku mora ići na pregled da mu se utvrdi spol da ne bi bili tu neke zabune pa da ispadne da ste bili vi ili ja oženjeni s možda istim spolom", izjavio je Jurjević.

HDZ - Homoseksualna dragovoljna zajednica

Vladimir Šeks još jednom je istaknuo kako je neprihvatljiv stav SDP-ovaca da o odluci građana na referendumu odlučuje Sabor. Također je poručio da nema potrebe da se od Ustavnog suda traži ocjena ustavnosti.

Odgovorio mu je SDP-ovac Nenad Stazić. "Ovaj vaš ideološki rat me jako podsjeća na doba Sanadera. Svaki put kada HDZ započne ideološke ratove, strah me što će biti s novcem građana", rekao je Stazić te predložio da se donese  zakon o homoseksualnim zajednicama u kojima će se njihov brak nazvati Homoseksualna dragovoljna zajednica odnosno - HDZ.

Kolman HDZ-u: Ovo građanima može donijeti veću štetu nego milijuni zbog kojih ste na sudu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS-ov Igor Kolman izazvao je još jednu stanku u saborskoj raspravi o raspisivanju referenduma o braku izjavom da je riječ o čistom političkom obračunu koji bi mogao rezultirati da dijelu građana oduzmemo pravo na jednakost.

"Čista manipulacija s kojom ovaj, reći ću i to, prljavi pokret od početka nastupa, a to je da se radi o ugrožavanju, pod navodnicima, tradicionalne obitelji", rekao je Kolman te dodao:

"Ova priča ima potencijal da građanima donese puno veću štetu nego svi pusti milijuni zbog kojih ste danas na sudu", poručio je HDZ-ovcima, zbog čega su oni zatražili stanku.

Lesar: Branit ćemo pravo građana da imaju takav referendum

Govoreći u ime kluba Laburista, Dragutin Lesar još jednom se usprotivio definiciji odluke da se pristupi promjeni Ustava i podsjetio da je Ustavni sud rekao da se odluka donesena na referendumu automatski unosi u Ustav.

"Svaki manevar, učinjen od bilo koje strane, bilo čije strane, koji bi doveo do opstrukcije referenduma, dovest će za posljedicu da Hrvatski laburisti u Saboru neće podržati nikakve ustavne promjene. Iako se pitanjem o sadržaju Ustava ne slažemo, do kraja ćemo braniti pravo građana da imaju takav referendum", poručio je Lesar.

Kazao je i kako je sve više onih koji predlažu da Sabor od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

"Nismo li ušli u apsurd da jedno mišljenje Ustavnog suda imamo i ne poštujemo ga i tražimo drugo mišljenje za koje ne znamo da li ćemo ga poštivati kad ga dobijemo", rekao je Lesar.

Dodao je da je "iz javnih nastupa nekih kolega u proteklih 48 sati vidljivo da njima nije stalo do ocjene ustavnosti, nego dolaska do svojevrsnog moratorija o održavanju referenduma i manevra koji bi se na taj način mogao izvesti".

Pupovac: Nije problem definicija braka nego sve manje oženjenih

SDSS-ov Milorad Pupovac u raspravi o raspisivanju referenduma rekao je da nije problem definicija braka nego opadanje broja stanovništva, sve manje oženjenih i sve više razvedenih...

"Zašto se mladi ne žene? Zato što nemaju pretpostavke da imaju obitelj. Nemaju posla, nemaju redovne isplate, nemaju izgleda za trajnije poslove i to su razlozi zašto se to događa", rekao je Pupovac i apelirao da se prekine s udarcima ispod pojasa i podjelama. Rekao je da ne vidi problem u raspisivanju referenduma bez obzira na različita stajališta, nego u ideološko-političkoj kampanji koja se vodi.

Saboru predani potpisi za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

Predstavnici građanske inicijative, koja je jučer putem društvene mreže skupila 1383 ispravna potpisa tražeći da se od Ustavnog suda zatraži ocjena ustavnosti referendumskog pitanja inicijative 'U ime obitelji', te su potpise danas predali Saboru.

"Inicijativa je u svega 12 sati putem društvene mreže okupila oko 4000 ljudi, nakon čega je napravljen probir i izdvojeno je 1383 ispravnih potpisa", rekla je Hini predstavnica inicijative Nataša Škaričić.

Dodala je da će inicijativa, ako Sabor to ne učini, sama Ustavnom sudu uputiti zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

"Smatramo nedopustivim da se na ustavotvorni referendum izlazi bez preciznog odgovora na dvojbe koje otvara sadržaj moguće izmjene Ustava. Korektnost forme i procedure u ovako važnom trenutku nije dovoljna", istaknula je Škaričić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara