Šteta od elementarne nepogode u Gorskom kotaru čak 180 milijuna eura

Foto: FAH

ŠTETA od elementarne nepogode koja je prije mjesec dana pogodila Gorski kotar procjenjuje se na 180 milijuna eura.

Samo u privatnim i državnim šumama veća je od 240 milijuna kuna i još se procjenjuje, a uz poljoprivrednike štetu su pretrpjeli i vlasnici hotela i pilana.

Primorsko-goranski župan, Zlatko Komadina, izjavio je da je opstojnost Gorskog kotara došla do kritične točke te da bi se 1. siječnja sljedeće godine, kada stupi na snagu Zakon o regionalnom razvoju i prestane primjena Zakona o brdsko-planinskom području, na tom području mogla dogoditi nova elementarna nepogoda.

Prema njegovim riječima, nakon što prestane primjena Zakona o brdsko-planinskom području, Gorski kotar će kroz samoupravu izgubiti dodatnih 25 milijuna kuna.

Županija će za ublažavanje posljedica elementarne nepogode izdvojiti nekoliko milijuna kuna i za svaku stradalu voćku, njih oko 51.000, osigurat će novu sadnicu, rekao je župan.

Iz Hrvatskih šuma izvijestili su da je u Gorskom kotaru nedavno uništeno 1,1 milijun prostornih metara drvne mase, vrijedne 241 milijun kuna, od toga najviše u Čabru, čak 420.000 prostornih metara.

Ukupna šteta na električnim instalacijama HEP-a je 84,4 milijuna kuna, a najveće su štete u Delnicama, Fužinama i Čabru.

Štete na državnim cestama procjenjuju se na 300.000 kuna, a one na županijskim cestama na 3,2 milijuna kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara