Štete od poplava u BiH veće od dvije milijarde eura

Štete od poplava u BiH veće od dvije milijarde eura

Foto: Hina

POPLAVE koje su Bosnu i Hercegovinu zahvatile u svibnju toj su zemlji nanijele ukupnu štetu nešto veću od dvije milijarde eura, objavila je u srijedu delegacija Europske unije u Sarajevu prenoseći sažetak konačnog izvješća o posljedicama poplava koje su sastavili domaći i međunarodni stručnjaci.

Uoči donatorske konferencije koja će se održati u Bruxellesu 16. srpnja kako bi se pokušao prikupiti novac za obnovu područja pogođenih poplavama u BiH i Srbiji dovršeno je cjelovito izvješće o razmjerima šteta u BiH.

Precizna je procjena kako su one dosegnule iznos od 3,98 milijardi konvertibilnih maraka odnosno 2,035 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Izvješće se temelji na procjenama različitih razina vlasti BiH provedenim uz potporu Europske unije, Ujedinjenih naroda i Svjetske banke.

Analiza je pokazala kako su poplavama koje su BiH pogodile od 14. do 19 svibnja najviše pogođeni privatni sektor, obiteljska, mala, srednja i velika poduzeća, poljoprivredni proizvođači te veliki broj građana.

U slučaju Federacije BiH ukupne se štete i gubici procjenjuju na 2,03 milijardi KM (1,038 milijardi eura, za Republiku Srpsku iznos je 1,89 milijardi KM (966 milijuna eura) a za distrikt Brčko 57,89 milijuna KM (oko 30 milijuna eura).

Procjena se odnosi na potpuno uništena sredstava koja će se morati popraviti, zamijeniti ili obnoviti te na povezane gubitke koji uključuju one u proizvodnji, prihodima, kućanstvima i zapošljavanju, kao i otežani pristup uslugama i robama, povećanje općih troškova te povećane rizike.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara