Što izbacivanje Čačića znači za HNS?

Foto: Index

"IZBACIVANJE Radimira Čačića iz HNS-a nedemokratski je postupak prema njemu", smatra to politički analitičar Žarko Puhovski koji je u razgovoru za Index izjavio da će taj čin kratkoročno uzrokovati ozbiljne poteškoće za HNS, no dugoročno će uzrokovati puno veće poteškoće za Čačića.

Objašnjava to na način da se HNS uvijek vrti oko 5 posto glasova na izborima što je kaže, najniži prag da bi se neka stranka smatrala ozbiljnom političkom strankom.

S druge strane što se Čačića tiče, Puhovski tvrdi kako će mu biti jako teško graditi novu infrastrukturu jer u Hrvatskoj ima na stotine novih stranaka.

"Ovo je dokaz da demokracija u hrvatskim strankama ne postoji"

"Moram reći kako je neobično ovo ubrzano isključenje čovjeka koji sam ne može ništa javno reći jer je na odsluženju zatvorske kazne. To je dokaz da demokracija u hrvatskim političkim strankama ne postoji", rekao je Puhovski.

No, dodaje, kako Čačić u budućnosti ne bi trebao zauzimati veliku ulogu na hrvatskoj političkoj sceni. Europarlamentarni izbori su za četiri mjeseca, a za njih se kaže ne stigne niti može ikako pripremiti.

S druge strane Puhovski smatra kako će Kukuriku koalicija izdržati još dvije godine na vlasti, te da postoji velika mogućnost da do novih izbora Čačić bude zaboravljena politička figura.

Jedino što kaže, može napraviti je da na svoju stranu povuče jednog ili dva zastupnika iz Sabora, no to neće donijeti preveliku štetu HNS-u.

Politolog Anđelko Milardović ističe pak kako se ova odluka trebala donijeti i ranije te da je on svojom voljom trebao podnijeti ostavku.

"HNS je to morao napraviti"

"Mogao je privremeno otići i primiriti se, no on nakon zatvora nije reagirao. Mimo leđa stranke radio je protiv interesa HNS-a, a kad stranka procjeni da radi protiv njenog interesa onda većina odlučuje o isključenju. Od trena nesreće i HNS i Čačić su u rizičnoj situaciji", rekao je Milardović za Index.

Kaže kako je stranka na početku suosjećala s njim i podržavala ga, dok je sam čin njegove ostavke na mjesto predsjednika HNS-a kvario rejting i sliku stranke.

Zbog toga je kaže HNS morao povući ovaj čin kako bi smanjio rizik daljnjeg urušavanja stranke.
Milardović predviđa pak dva pravca za budućnost HNS-a i Radimira Čačića.

"Prvi je da Čačić povuče sjeverozapadnu Hrvatsku i napravi novu regionalnu stranku istog ili sličnog pravca, a tada bi došlo do pucanja unutar HNS-a", kaže Milardović.

Drugi je pak scenarij da ako njegovi prijatelji pokažu lojalnost Vesni Pusić da bi tada on sam krenuo dalje.

"Jedno je sigurno, Čačić nikad neće odustati od politike", ustvrdio je Milardović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara