Sto tisuća ljudi u Čavoglavama uz Thompsona, Željku Markić, biskupa i ratnog zločinca

Foto: Ivo Čagalj/Pixsell, Hina, MUP

OKO STO tisuća ljudi, 11. godinu zaredom, sudjelovalo je sinoć u obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, te Dana hrvatskih branitelja u Čavoglavama.

> Zagreb i Crkva ga dočekali kao heroja: Najmlađa Kordićeva žrtva bila je trogodišnja beba

"Pozdravimo hrvatskog uznika koji se žrtvovao za nas", najavio je Thompson ratnog zločinca, bivšeg  predsjednika HR Herceg-Bosne koji je početkom lipnja pušten iz zatvora nakon izdržane dvije trećine kazne od ukupno 25 godina zatvora, na koliko ga je, zbog ratnih zločina protiv bošnjačkih civila, osudio Haški sud. Obratio se publici rekavši kako je to veličanstven skup, te da su Čavoglave putokaz kojim bi trebala ići Hrvatska.

"Ovdje su Hrvati iz Hrvatske, ali i iz Bosne i Hercegovine, te inozemstva. Treba reći da mi imamo jednu domovinu u dvije države. Hrvatski se političari trebaju odreći idola, a posvetiti se Bogu", kazao je Kordić na što je publika snažno zapljeskala i zapjevala "Zovi, samo zovi". Kordić se javno zahvalio Marku Perkoviću Thompsonu koji ga je, kako je rekao, sve godine podržavao, bio uz njega i posjećivao ga u zatvoru. "To mi je, uz vjeru u Boga, dalo snagu da sve izdržim", istaknuo je Kordić.

Policija je rekla kako je tijekom dana imala tek sedam prekršajnih prijava i to protiv četiri osobe zbog nošenja majica s uvredljivim natpisima, jedne osobe koja je takve majice prodavala, te dvije djevojke koje su vrijeđale policijce. Što se tiče Hitne medicinske pomoći, ona je do ranih večernjih sati imali desetak intervencija, većinom zbog alkohola, srčanih smetnji, opeklina, ali i jednog mladića kojega je navodno lokalno stanovništvo lakše ozlijedilo nakon što je rekao da je navijač Dinama.

Središnji dio proslave počeo je u 21 sat ispred crkve Hrvatskih mučenika u Čavoglavama gdje se održao veliki koncert na kojemu su se izmjenjivali Marko Perković Thompson, Mate Bulić, Opća opasnost i Miroslav Škoro.

Među viđenijim gostima i ove je godine prisutan šibenski biskup Ante Ivas, čelnica građanske inicijative "U ime obitelji" Željka Markić, bivši čelnik HR Herceg Bosne i donedavni haški zatvorenik Dario Kordić, te Ljubo Česić Rojs.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slavlje trajalo od jutra

Cjelodnevna proslava u Čavoglavama počela je u 10,30 sati sati u župnoj crkvi sv. Ilije u Kljacima gdje se služila misa. Nakon mise na programu je bio nastup brojnih KUD-ova, a oko 18 sati atmosferu je zagrijalo više od tisuću motorista koji su se iz svih dijelova Hrvatske zaputili prvo u Drniš, a potom svi zajedno stigli u Čavoglave.

Organizatori na čelu s pjevačem Markom Perkovićem Thompsonom su nakon mise u župnoj crkvi otišli na kavu u Knin, nakon čega su se vratili u Čavoglave gdje se cijeli dan održavao kulturno- umjetnički i sportski program.

Nastupali su tamburaši i brojni KUD-ovi, ne samo iz Hrvatske već i iz Bosne i Hercegovine, Mađarske, Poljske te Njemačke. Među ostalima su se isticali pripadnici viteške udruge "Kumpanija" iz Smokvice na Korčuli, kao i defile nekoliko stotina bikera iz cijele Hrvatske koji su svoje motocikle vozili na relaciji Drniš-Čavoglave. U Čavoglave je iz srednje Bosne pješice stigla i skupina Thompsonovih prijatelja.Mjesto jebilo  okićeno, na svakoj se kući vijori hrvatska zastava. Iako je jedno vrijeme padala kiša, to nije omelo brojne posjetitelje koji su se zabavljali prateći program proslave u kojem prednjače malonogometne utakmice, pri čemu se s vremena na vrijeme odmore u brojnim montažnim kafićima na 'iću i piću'.

U Čavoglavama je i dosta policije koja sve snima kamerama. Ove godine je novost puno veće i šire parkiralište za posjetitelje, zbog čega je osjetno manja gužva u mjestu.
Policija je ranije upozorila da će se, sukladno odredbama Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, vršiti audio-video snimanje i fotografiranje javnog skupa.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara