Strah od širenja dužničke krize: Polovica Nijemaca podržava izlazak Grčke iz eurozone

Strah od širenja dužničke krize: Polovica Nijemaca podržava izlazak Grčke iz eurozone

Ilustracija: AFP

GOTOVO polovica građana Njemačke zalaže se za izlazak Grčke iz eurozone, a jedna trećina njih zabrinuta je da će dužnička kriza u toj zemlji ozbiljno ugroziti opstanak eura, pokazalo je istraživanje objavljeno u magazinu Stern.

Istraživanje je provedeno na 1.001 stanovniku Njemačke, a proveo ga je institut za istraživanje javnog mnijenja Forsa. Rezultati su pokazali da čak 49 posto njemačkih građana podržava izbacivanje Grčke iz eurozone, dok se za njezin ostanak zalaže njih 39 posto.

Dvije trećine stanovnika želi da kancelarka Angela Merkel i dalje nastavi s pritiscima na Grčku i zahtjevima da se u toj zemlji i dalje nastave provoditi mjere štednje, usprkos sve većem skepticizmu koji se oko takvih metoda štednje pojavio u nekim europskim zemljama, prvenstveno u Francuskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dužnička kriza uzela danak i u turizmu

Prema rezultatima ankete instituta Forsa, sve više njemačkih stanovnika odbija svoj godišnji odmor provesti u Grčkoj, a čak dvije trećine Nijemaca nema razumijevanja za Grke koji na nadolazećim parlamentarnim izborima, drugima u posljednja dva mjeseca, planiraju glasati za stranke koje se protive mjerama štednje.

Grčki prihodi od turizma smanjili su se u prvom kvartalu za čak 15 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Nekada najvjerniji turisti i najčešći gosti u Grčkoj, Nijemci i Britanci, sve rjeđe svoje slobodne dane provode u nekada najpopularnijem europskom turističkom odredištu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara