Štrajk liječnika se nastavlja: Došlo je do pomaka u pregovorima, obje strane su zadovoljne

Foto: Čitatelj

DOGOVOR oko granskog Kolektivnog ugovora u zdravstvu nije postignut, ali su pregovaračke strane približile stavove.

Nakon višesatnog pregovaranja u Ministarstvu zdravlja - pomaka ima. Iako djelatnici u zdravstvu novi Kolektivni ugovor nisu potpisali, nakon današnjih su pregovora sve strane zadovoljne. "Pregovara se kvalitetno, a mnogi su stavovi usuglašeni", kaže ministar Rajko Ostojić.

"Zadovoljan sam. O tome govorim već dva mjeseca- da svi sjednemo za stol. Napokon smo to napravili i prešli smo danas 45 posto članaka", kaže Ostojić.

Avberšek bez prigovora

Sa smiješkom na licu izašla je i čelnica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek. Ovoga puta, bez prigovora.

"Pregovori dobri, korektni. Dosta smo pitanja obradili, neka smo ostavili otvorena i ja jedino želim da nastavimo takvim tempom", poručuje.

Pregovarao je i njen kolega, šef liječnika Ivica Babić, iako je prije dva dana Avberšek postavila pitanje zakonitosti istovremenog pregovaranja i štrajkanja. No, Ministarstvo rada dalo je zeleno svjetlo, pa je i Babić nastavio pregovore. Štrajk kaže, neće prekinuti, bar dok ne postignu konačan dogovor.

"Vladina strana je zauzeta u četvrtak i petak, rekli su da je sastanak u ponedjeljak i ja dolazim u ponedjeljak. Što se mene tiče, ja sam spreman i sutra i prekosutra pregovarati, u subotu i nedjelju jer štrajk nećemo zaustaviti dok ugovor ne potpišemo. Bit će gotovo kad bude gotovo, kad budemo imali dokument", istaknuo je Babić.

Nova runda pregovora je u ponedjeljak, a do tada će potrajati i štrajk zbog kojeg su se u bolnicama povećale liste čekanja za od 10 do 15 posto. Zabilježeno je i nekoliko mogućih incidentnih situacija, izvijestio je ministar Ostojić. U KB Dubrava poslali su kući pacijenticu koja je trebala biti hospitalizirana, a liječnici sve češće ne žele primiti djecu, što je zadnjih dana bio slučaj u Slavonskom Brodu.

Traže vraćanje dodatka za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost

Podsjećamo, liječnici traže nove kolektivne ugovore kojima bi im se vratili dodaci na plaću za prekovremene sate, dežurstva i pripravnost, kakve su imali na temelju prethodnog, u lipnju poništenog kolektivnog ugovora.

Iz Hrvatskog liječničkog sindikata traže da se svaki redovan rad liječnika duži od 40 sati tjedno, u koji ulaze i dežurstva, plati 50 posto više kao prekovremeni rad. Tvrde da po privremenom kolektivnom ugovoru to nije slučaj, zbog čega su ovoga ljeta pozvali liječnike da povuku suglasnost za rad duži od 48 sati tjedno.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara