Štrajk liječnika se nastavlja: U Ministarstvima posao jednog čovjeka radi troje ljudi! A od nas traže da radimo prekovremeno bez plaćanja!

Foto: Hina

NI DANAŠNJI dvosatni pregovori predstavnika Ministarstva zdravlja s tri zdravstvena sindikata nisu rezultirali dogovorom oko kolektivnog ugovora, a nastavljaju se u ponedjeljak u 10 sati.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek nakon pregovora je kazala kako oni dobro teku, da se miču po člancima, ali da nisu blizu kraja. "Ako svi kažemo da nije sporna pripravnost i da je za sve jednaka, pitam u čemu je problem. Kada ne dobivate odgovor, pitajte Babića možda vam on odgovori", kazala je.

Nije joj, dodala je, jasno zašto se "vrti mantra da je stvar u prekovremenima", s obzirom da je dogovoren "kostur", odnosno da će se plaćati svima u zdravstvenom sustavu nakon što se ispuni redoviti fond sati. "Ne znam odgovor, ali ćemo ga brzo saznati", kazala je Avberšek.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić rekao je da problem nisu financije te da problema uopće nema, ponovivši da su ispunjeni svi zakonski uvjeti za prekid štrajka.

"Mi imamo dobru volju, moramo poštovati hrvatske zakone i dobru europsku praksu. Napokon to i pregovarači vide", istaknuo je Ostojić.

Na novinarski upit u čemu je onda problem ako ministar tvrdi da su ispunjeni svi uvjeti za prekid štrajka, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić odgovorio je kako ono dogovoreno treba zapisati i potpisati, te da će liječnici tada vidjeti zadovoljava li ih to ili ne.

Babić vjeruje ministru i njegovoj tvrdnji da će prava biti ispoštovana, ali traži da se to napiše i potpiše.

Čelnica Hrvatskog strukovng sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak vjeruje da će ministar u ponedjeljak dati svoje očitovanje.

"Sustavu javnog zdravstva prijeti kolaps"

Istovremeno, osim što nastavljaju štrajk, liječnici su danas i prosvjedovali. Njih nekoliko stotina iz cijele Hrvatske okupilo se na Cvjetnom i upozoravaju da sustavu javnog zdravstva prijeti kolaps.

"Gospodine ministre zdravlja, upozoravamo vas na realnu opasnost da Hrvatsku zahvati tsunami divlje privatizacije javnog zdravstvenog sustava, koji će u konačnici značajno obespraviti zdravstvene djelatnike, a korisnicima zdravstvenu uslugu učiniti skupom, u dobrom djelu i nedostupnom. Zdravlje u Republici Hrvatskoj ne smije postati privilegija bogatih, već pravo svih njezinih građana", poručili su liječnici u prosvjedu.

Šef liječničkog sindikata Ivica Babić poručio je da se prosvjednici bore za zdravstveni sustav. "Danas nama master plan bolnica rade anonimusi koji su konspirativni i navodno dolaze iz Francuske, a nama koji smo učenici tih škola ne daju priliku javno raspraviti. Danas mi ustajemo u obranu temeljnih ljudskih prava zajamčenih ustavom i konvencijama", kazao je.

Babić tvrdi da se u Hrvatskoj događa puzajuća privatizacija zdravstvenog sustava koja će završiti neslavno kao i privatizacija gospodarstva. Pozvao je odgovorne da zaustave štrajk u bolnicama, koji traje već više od tri tjedna, a zaustavit će ga tek kada predstavnici liječnika potpišu "ono što je interes i kompromis koji je dogovoren između Vlade i nas".

Sindikalni povjerenik u KBC Zagreb Trpimir Goluža ocijenio je ponižavajućim to što je Vlada potpisala kolektivni ugovor za zdravstvo sa Samostalnim sindikatom zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, jer u tom sindikatu ne dijele profesionalnu odgovornost i sudbinu liječnika, niti su u stanju zastupati liječničke interese.

Ustvrdio je da hrvatskom zdravstvenom sustavu prijeti kolaps, a ministra Ostojiću je upitao zna li da Hrvatskoj nedostaje 4500 liječnika, kao i da je ovih dana 1000 obrazovanih medicinskih djelatnika mlađe i srednje dobi pokazalo interes za odlazak iz Hrvatske.

Prozvao je Ostojića za postavljanje političkih poslušnika na čelne pozicije najvećih bolničkih ustanova, smanjenje zdravstvenog proračuna za dvije milijarde kuna i cijena usluga za 30 posto, nepokretanje novih investicija u zdravstvu i zaustavljanje nabave opreme.

Time je Ostojić ugrozio sustav, tvrdi Goluža i dodaje kako treba spriječiti "amerikanizaciju našeg zdravstvenog sustava".

Renata Čulinović-Čaić iz KBC Čakovec kazala je da jedan liječnik istovremeno radi na nekoliko radnih mjesta, "da rade pod stalnim stresom, te da operiraju šmrkavi".

U ministarstvima posao jednog čovjeka obavlja troje ljudi, pojedini ministri za reprezentaciju u par mjeseci potroše milijun kuna, Vlada obnavlja vozni park, a od nas se očekuje da radimo koliko treba i da nam prekovremene ne plaćaju, poručila je Čulinović-Čaić.

"Želimo jasno pokazati i koliko nas ima i s kojim smo problemima suočeni. Želimo slikom razuvjeriti sve one koji misle kako nismo ustrajni", poručio je uoči prosvjeda šef liječničkog sindikata Ivica Babić..

Da su ustrajni u potraživanju svojih prava, dodaje Babić, dokazuje i 23. dan koliko su u štrajku. Prekinut će ga tek kad potpišu kolektivni ugovor.

"Štrajk će trajati sve dok ne potpišemo dokument koji ima pravnu snagu, a koji ukoliko se ne poštuje može biti utuživ na sudu", poručuje.

A priliku za dogovor imaju već od 15 sati kad se u Ministarstvu zdravlja nastavljaju pregovori. I dok su sve pregovaračke strane zeleno svjetlo dale na više od pola ugovora, trenutno se pregovara o najvažnijim odrednicama - materijalnim pravima, dežurstvima i prekovremenom radu zbog čega su liječnici djelomično i krenuli u štrajk.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara