Štrajk upozorenja na fakultetima zbog smanjenja plaća: "Odaziv je iznad svih očekivanja"

Štrajk upozorenja na fakultetima zbog smanjenja plaća: "Odaziv je iznad svih očekivanja"

Foto: Hina

FAKULTETI su u jednodnevnom štrajku zbog smanjenja plaća i nezadovoljstva stanjem u kojem se nalazi sustav visokog školstva. Nezavisni sindikat znanosti i visokog obrazovanja od premijera zahtjeva smjenu ministra Željka Jovanovića.

Na zagrebačkim fakultetima jutro prolazi mirno.

"Redovna je nastava kod onih profesora koji su to odlučili. Mi imamo, ovo je očito bilo dovoljno hitno da se nastava održi", ispričale su nam studentice na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu.

Odluka je na profesorima- poručuje i dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta i rektor u dolasku Damir Boras:

"Oni profesori koji žele održati nastavu će održati, a oni profesori koji neće održati danas nastavu imaju mogućnost da tu nastavu nadoknade", kaže Boras.

Kakav će biti odaziv sindikata znat će se do kraja dana, kaže nam šef sindikata znanosti Vilim Ribić. Velik broj zaposlenih ne može se složiti sa smanjenjem plaća, najavljenim outsourcingom, položajem struke.... Glavni krivac; tko drugi nego ministar Jovanović; zaziva Ribić njegovu smjenu...

"Jednostavno nema uvid u to kako sustav funkcionira te donosi loša, nepravedna i nekompetentna rješenja. On jednostavno ne razumije sustav", poručuje Ribić.

Današnji štrajk je tek početak, i najava budućih akcija i sudskih tužbi, zaključuje.

SSSH dao podršku štrajku upozorenja na fakultetima

Savez samostalnih sindikata Hrvatske izrazio je potporu današnjem štrajku u znanosti i visokom obrazovanju.

"Neslaganje s drastičnim rušenjem cijene rada i nezadovoljstvo općim stanjem u sustavu, glavni su razlozi današnjeg jednodnevnog štrajka u visokom obrazovanju i znanosti. Doprinijelo je tome i Vladino jednostrano otkazivanje kolektivnog ugovora u znanosti, prvi puta nakon 1998. godine. Njegovim otkazivanjem zaposlenima u sustavu su uskraćena brojna prava specifična za struku.

Savez samostalnih sindikata Hrvatske ističe kako dugogodišnje izjave javnih vlasti kako se Hrvatska gradi kao društvo znanja ostaje „mrtvo slovo na papiru“ bez povećanja izdvajanja za obrazovanje, bez ulaganja u sustav, bez sigurnosti i dostojanstva zaposlenih u sustavu… a obrazovanje je ključ razvoja kako pojedinca tako i gospodarstva, društva…

Savez samostalnih sindikata Hrvatske daje potporu vašem nastojanju da štrajkom pokrenete određene procese u društvu i otvorite širu raspravu o tretmanu sustava znanosti i visokog obrazovanja, jer je kolektivni ugovor pravi instrument kojim se uređuju odnosi u sustavu", stoji u pismu potpore SSSH današnjem štrajku u znanosti i visokom obrazovanju.

Ribić: Odaziv je iznad svih očekivanja

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Odaziv u štrajku na fakultetima i veleučilištima je iznad svih naših očekivanja. Najveći i najpoznatiji fakulteti su u štrajku i nastava se ne održava ili se održava sasvim sporadično a sve druge službe ne rade.

U 12.30 imamo uvid u situaciju na dvadesetak fakulteta. Veoma visoki odaziv, između 80 do 100% nastave se otkazalo na Rudarsko-geološko naftnom fakultetu i na Učiteljskom fakultetu (po jedan štrajkbreher na svakom), na Arhitekturi u Zg, PMF Split, Filozofski fakultet u Zg, Poljoprivredni Os, Agronomski Zg, Pravni Split, Edukacijski fakultet, Strojarski Zg, Prometni fakultet Zg, Nacionalna i sveučilišna knjižnica ne radi s korisnicima, isto je s Knjižnicom u Rijeci. Na nekim fakultetima odaziv je polovičan, primjerice Veterinarski, Ekonomski, Građevinski Zg, Politologija Zg.

Vidljivo je da je štrajk veoma dobro uspio. Visokom obrazovanju strana je militarna disciplina, radi se o mislećim ljudima, koji različito razmšljaju pa je ovako visoki odaziv zapravo malo čudo, i slika i prilika općeg nezadovoljstva urušavanjem znanosti i visokog školstva kao vitalne službe za budućnost ove zemlje. Znak je to neslaganja s nerazumnim i nekorisnim smanjivanjem plaća, eksperimentiranjem sa sustavom i nekompetentnošću ekipe koja vodi Ministarstvo", priopćio je Vilim Ribić.

"Štrajk bi trebao zabrinuti prosvjetnu vlast"

Zbog smanjenja plaća ali i nezadovoljstva stanjem u kojem se nalazi sustav visokog školstva, štrajkali su danas fakulteti i znanstvene institucije diljem zemlje. Odaziv dobar, sindikati zadovoljni. Upozorenje je to Vladi- ili mijenjajte politiku prema znanosti ili vam stižu tužbe, štrajkovi i blokade.

Na zagrebačkim fakultetima jutros mirno. Nastave nema, a odlučili su je održati samo oni najuporniji. No, oni su u manjini. Studenticama Učiteljskog fakulteta u Zagrebu, koje smo zatekli pred ulaznim vratima, nastava teče nesmetano:

"Redovna je nastava kod onih profesora koji su to odlučili. Mi imamo, ovo je očito bilo dovoljno hitno da se nastava održi", ispričale su nam studentice na zagrebačkom Učiteljskom fakultetu.

Odluka je na profesorima- poručuje i dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta i rektor u dolasku Damir Boras:

"Oni profesori koji žele održati nastavu će održati, a oni profesori koji neće održati danas nastavu imaju mogućnost da tu nastavu nadoknade", kaže Boras.

A profesori su svoje rekli. Kad se na kraju dana podvuče crta sindikati su štrajkom zadovoljni jer na pojedinim je fakultetima odaziv čak do 100 posto. S korisnicima nisu radili ni u Nacionalnoj knjižnici, Institut Ruđer Bošković obustavio je istraživanja...

Jasan je to znak da u sustavu nešto ne valja, rekao je Media servisu šef Velikog vijeća sindikata Vilim Ribić:

"Negdje između 80 i 100 posto nastave se otkazalo na nizu fakulteta. Štrajk bi trebao zabrinuti prosvjetnu vlast, znanstvenu vlast pa i ministra koji na to ne bi smio ostati ravnodušan", kaže Ribić.

I zbog toga i dalje poziva ministra Jovanovića na ostavku, ili bar na konkretnije poteze. Ministar samo odmahuje rukom jer, kaže, ne želi polemizirati s Ribićem...

"On ne treba polemizirati s Vilimom Ribićem već s 10-ak tisuća ljudi koji su mu danas poslali i više nego jasnu poruku. On njima mora objasniti što i kako radi", poručuje Ribić.

A poruka je i da je današnji štrajk tek početak i najava budućih akcija i sudskih tužbi. Profesori su današnji dan iskoristili za sastanke i dogovore što i kako dalje. Neki od najradikalniji prijedloga su da se obustave upisi na fakultete i u srednje škole kao i da se uskrati izdavanje diploma i potvrda o ispitima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara