Stranka Janeza Janše optužena za cenzuru izvješća o neonacizmu u vlastitim redovima

Stranka Janeza Janše optužena za cenzuru izvješća o neonacizmu u vlastitim redovima

Foto: Hina

VODEĆA slovenska oporbena stranka odbacila je kao izmišljene navode novinara da je posredno povezana s neonacističkim skupinama.

"Nemamo komentara, takve veze naše stranke ne postoje", navela je u srijedu Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše, na pitanja o izjavama Erika Valenčiča.

Riječ je o novinaru koji je lani za slovensku nacionalnu televiziju napravio reportažu o jačanju ekstremne desnice u Europi i u njoj Janšinu stranku prozvao za navodne veze s europskom neonacističkom scenom, preko slovenskih omladinskih desničarskih udruga koje SDS sponzorira i iz njih regrutira svoje članstvo.

Navodno su te slovenske skupine, poput udruga "Hervardi", "Tukaj je Slovenija", "Green Dragons" i drugih, povezane s europskom ekstremnom desnicom preko organizacije "Blood&Honour" iako se u Sloveniji javno predstavljaju samo kao nepolitička "patriotska" društva.

Cenzurirano izvješće Sove

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iste je teze prije Valenčiča u ljubljanskom "Delu" iznosila novinarka Anuška Delić. I ona i Valenčič pri tome su se pozivali na izvore u slovenskoj obavještajnoj službi "Sova", tvrdeći da je originalno izvješće o opasnosti desnog ekstremizma koje je "Sova" trebala predati parlamentarnom istražnom povjerenstvu bilo ublaženo, odnosno "cenzurirano" 2012., kad je Janša postao premijer.

Janša smatra da su napadi na njega i stranku kao stranku desnog ekstremizma politički motivirani, a na svom je twitter računu objavio da bi na Valenčiča neke sigurnosne službe u svijetu trebale pripaziti jer je "potencijalni terorist".

Tome je priložio i dvije fotografije, na jednoj je Valenčič, snimljen na ljubljanskom aerodromu, odjeven u majicu s likom Bin Ladena, a na drugoj, nastalom u jednom hotelu, u rukama drži automatsku pušku Kalašnikov.

Valenčič tvrdi da ga se pokušava kompromitirati fotografijama koje je njegov fotograf snimio iz štosa prije više godina, kad su kao dopisnici slovenskog omladinskog tiska izvještavali s Bliskog istoka, te da se u spomenutom hotelu u jednoj arapskoj državi s kalašnjikovim koji se kao suvenir nalazi na recepciji iz zabave mnogi fotografiraju za uspomenu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara