Streljivo korišteno u napadima u Parizu proizvedeno je u BiH, no izvezla ga je bivša SFRJ

Streljivo korišteno u napadima u Parizu proizvedeno je u BiH, no izvezla ga je bivša SFRJ

Screenshot: YouTube

ZAMJENIK ministra obrane BiH Živko Marjanac izjavio je za Dnevni Avaz da je u Bosni i Hercegovini proizvedeno streljivo koje su teroristi koristili u prošlotjednom napadu na Parizu, ali nije mogao precizirati je li iz ove države stiglo u Francusku.

"Na jednoj od čahura je pisalo “IK Konjic 1986”. To je kompanija “Igman Konjic”. Ali ako je “Igman Konjic” bio u sastavu JNA, znači da je rasprostranjeno njegovo streljivo od Slovenije do Makedonije", rekao je Marjanac za Avaz.

Pri tome je zamjenik ministra obrane odbacio mogućnost da je streljivo u ruke terorista došlo iz skladišta Oružanih snaga BiH.

"Otkuda je streljivo došlo ne zna se, ali jeste proizvedeno u BiH. Ovdje je bio rat i u svakoj drugoj kući i danas ima 20 metaka", dodao je Marjanac.

Pojasnio je da je streljivo mogao prodati bilo tko, te je dodao kako 'Igman Konjic' i danas proizvodi streljivo koje izvozi u SAD.

U terorističkim napadima u francuskoj prijestonici prošloga tjedna život je izgubilo 17 ljudi, među kojima i skoro cijela redakcija satiričnog magazina “Charlie Hebdo”.

Reakcija Ministarstva obrane BiH

Ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine odbacilo je, nakon natpisa od jutros, postojanje bilo kakve veze tijela vlasti te zemlje i njenih oružanih snaga sa streljivom kojega su u prošlotjednom napadu na redakciju francuskog časopisa "Charlie Hebdo" rabili teroristi.

Tijekom policijskog očevida nakon tog napada pronađene su čahure metaka za strojnicu promjera 7,62 milimetara s utisnutim oznakama "IK 86".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema međunarodnom sustavu označavanja streljiva to je bio dokaz da su ovi meci proizvedeni u tvornici "Igman" iz hercegovačkog gradića Konjica davne 1986. godine.

Naknadno je potvrđeno kako je streljivo što su ga posjedovali teroristi u Parizu doista proizvedeno u Konjicu, no iz Ministarstva obrane BiH su pojasnili kako prodaja i izvoz oružja i streljiva podliježu strogim provjerama, uključujući i one o krajnjem korisniku

"Ministarstvo obrane i oružane snage BiH nemaju nikakve veze sa streljivom koje je korišteno u napadu terorista na redakciju magazina 'Charlie Hebdo'. Podsjećamo da na tržištu slobodno rade sve tvornice oružja pa i tvornica 'Igman' Konjic", stoji u priopćenju.

Direktor ove tvornice Džihad Muratbegović pojasnio je kako je ona u bivšoj Jugoslaviji proizvodila dvije vrste streljiva.

Jedno s ćirilićnim oznakama koristila je tadašnja JNA, dok je drugo namijenjeno izvozu imalo latinične oznake poput metaka pronađenih u Parizu.

"Ako je proizvodnja iz 1986. godine, to znači da je bilo u vrijeme bivše države. Nas tada nitko nije pitao za izvoz, naše je bilo da radimo i proizvodimo", kazao je Muratbegović lokalnim medijima.

Njegov je zaključak kako su se teroristi domogli streljiva proizvedenog u "Konjicu" s tržišta neke od država koje su ga svojedobno zakonito kupile od bivše SFRJ jer tada nisu bile pod embargom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara