Studenti Medicinskog fakulteta ogorčeni zbog predavanja Judith Reisman: "Jesmo li i mi pedofili?!"

Screenshot i video: Dario Dalmacija/Index
Foto: Promo letak

"SPOLNI odgoj nema za svrhu spriječiti širenje spolnih bolesti niti smanjiti broj abortusa među maloljetnicima", izjavila je kontroverzna aktivistica Judith Reisman koja je ponovno u Hrvatskoj, ovoga puta na turneji sa svojom novom knjigom. Reisman je usput održala i predavanje na Filozofskom fakultetu Družbe Isusove u sklopu kampanje koja se opet provodi protiv zdravstvenog odgoja u školama.

Riječ je o kampanji koju provodi Građanska inicijativa "Ne dirajte djecu", a kojoj je cilj dokazati da se kroz školski program proklamira kazneno djelo pedofilije.

Tvrde: Djecu u vrtićima potiče se na masturbaciju?!

Tako je inicijativa izradila bizarne letke za čije se stavke tvrdi da su dio spolnog odgoja u Njemačkoj na koji se Vlada RH poziva, a u kojemu se tvrdi kako se "odgajatelji potiču na organiziranje intimnog kutka u vrtićkim sobama gdje se djeca međusobno trebaju dodirivati po intimnim dijelovima tijela te da odgajatelji potiču djecu u vrtiću na javnu masturbaciju u grupi kao i zajedničko tuširanje i međusobno sapunanje odgajatelja i djece nakon izleta". Iz letka kojeg Reisman i njeni sljedbenici predočavaju javnosti, i koje dijele navodno po vrtićima i školama, dalo bi se zaključiti da se u vrtićima odvijaju masovne orgije i pedofilska druženja odraslih s djecom, što nema veze ni s istinom, ni sa zdravim mozgom.

Reisman se javno usprotivila uvođenju zdravstvenog odgoja u škole ističući kako je "danas sve izopačeno i da nitko ne bi smio predavati spolni odgoj u školama jer nema educiranih učitelja za to". Zaključila je kako bi se osnovne stvari o spolnosti trebale učiti na biologiji.

Također se obrušila na medije za koje je istaknula da su podložni cenzuri i da ne žele izvještavati o istini.

"Mediji su ti koji rade za seksualnu industriju i zato nastoje prikriti istinu o Kinseyu, a danas se u Hrvatskoj djeca obrazuju upravo na temelju ideja Alfreda Kinseya koji je bio sadomazohistički pedofil ovisan o pornografiji i preljubnik koji je unajmio pedofile da vrše seksualna istraživanja na djeci od 2. mjeseca života te na idejama Aleksandra Štulhofera", rekla je Reisman.

Navela je kako Kinseyev institut promovira pedofiliju, a da je Aleksandar Štulhofer, predstojnik Katedre za seksologiju taj koji je organizirao konferencije s pedofilima na temu obrazovnog sustava u Hrvatskoj.

"Ne znam što je Štulhofer po seksualnoj orijentaciji, ali je u dodiru s pedofilima"

Na pitanje da li je i on pedofil, Reisman je odgovorila da ne zna što je on po seksualnoj orijentaciji, ali je naglasila kako je on u kontaktu s pedofilima.

Na upit da li je zdravstveni odgoj u Hrvatskoj zasnovan na pedofiliji, Reisman je kazala da "ako imate spolni odgoj koji se temelji na tvrdnjama da su sva djeca od rođenja seksualna bića onda imate veliki problem".

Zajedno s Reisman na turneji po Hrvatskoj su i autor dokumentarca o Kinseyu Timothy Tate te policijski istražitelj Thomas Hampson.

Tate je naglasio kako su oni (Reisman, Hampson i Tate op.a.) od strane brojnih medija prozvani kao "zatucani konzervativni desničari", a jedino što žele je zaštititi djecu, a to mogu na način da kaže, upozoravaju javnost o Kinseyevim metodama istraživanja i zaključka da su sva djeca od rođenja seksualna bića, na čijim se kaže, temeljima provodi i zdravstveni odgoj u Hrvatskoj.

"Informacija je dobar način zaštite ljudi. Moramo priznati da se najveći broj seksualnih zlostavljanja događa unutar obitelji te proširenog obiteljskog kruga, no seksualni odgoj se treba učiti kao dio biologije gdje se treba podučavati o fiziološkim stvarima u dobi od 10. godine te ih se treba učiti o moralnosti", zaključio je Tate.

Hampson je pak ustvrdio da su roditelji ti koji djecu trebaju podučavati seksualnom odgoju, a ne škola, jer tvrdi kako bi djecu koja u školi imaju spolni odgoj mogli iskoristiti seksualni predatori.

Judith Reisman, čijim su ponovnim dolaskom, a pogotovo najavljenim predavanjima koja će održati na Medicinskom fakultetu u Zagrebu i Splitu, zgroženi brojni znanstvenici i intelektualci, svoju knjigu će u Hrvatskoj promovirati do 6. lipnja.

Studenti Medicinskog fakulteta usprotivili se održavanju predavanja Judith Reisman

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ogorčeni su što je njihov fakultet dozvolio da ovog tjedna ondje predavanje održi američka pseudoznanstvenica Judith Reisman koja je desničarskim aktivistima služila kao "glavno oružje" u neuspješnoj borbi protiv uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i što se inicijativi "Ne dirajte djecu" tim putem dopušta javno širenje uznemiravajuće lažne propagande usmjerene protiv zdravstvenog odgoja.

> Judith Reisman i njeni sljedbenici plaše roditelje i djecu "masovnim orgijama u vrtićima"

Otvoreno pismo akademskoj zajednici i građanima Republike Hrvatske

Predmet:
Prosvjedna nota vezana uz održavanje najavljenog predavanja o spolnom odgoju u sklopu kampanje "Ne dirajte djecu!" sa pozvanim predavačima dr. J. Reisman, T. Tate, T. Hampson


Poštovani/a,

mnogi studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu neugodno su iznenađeni i zgroženi odlukom vodstva Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Studentskog zbora istog fakulteta te vodstvom Hrvatskog društva mladih liječnika HLZ-a da ugosti i samim time podrži kampanju građanske inicijative pod nazivom "Ne dirajte djecu!". Jednako tako smo iznenađeni odabirom pozvanih predavača, poglavito u vidu činjenice da dr. Reisman u Hrvatsku dolazi i promovirati svoju knjigu pa je upitno koliko će njen nastup biti objektivan, a koliko (samo)promotivan.

Na službenim stranicama Medicinskog fakulteta, u medijima i javnim portalima pozivaju se studenti medicine i ostali građani da dana 29. svibnja 2014. sudjeluju na predavanju o spolnom odgoju sa gostima predavačima dr. J. Reisman, T. Tate, T. Hampson.

Kao što možete vidjeti u službenom letku građanske inicijative "Ne dirajte djecu!" i na web stranicama iste inicijative, riječ je o konzervativnoj i znanstveno neutemeljenoj inicijativi koja optužuje vladajuće strukture Republike Hrvatske da svojim "spolnim odgojem" nameće pedofiliju. Inicijativa iznosi netočne podatke i manipulira interpretacijama istih kako bi obmanula i uplašila javnost!


Poziva na bojkot i borbu protiv edukativne i javnozdravstvene intervencije koja ima za cilj poboljšanje i očuvanje reproduktivnog zdravlja djece i mladih te ovu plemenitu ideju poistovjećuje sa pedofilijom.

Inicijativa toliko daleko seže u manipulaciji i obmani da u svojim promotivnim materijalima navodi kako "Vlasti RH svojim spolnim odgojem preuzetim od Njemačke žele postići da se djeca intimno diraju u vrtićima, da se zajedno kupaju i sapunaju sa svojim odgajateljima, da roditelji seksualno stimuliraju svoju djecu i sl...".

"Protivimo se jednostranim, dogmatskim i manipulativnim izlaganjima u prostorima Sveučilišta"

Kao budući liječnici, znanstvenici i kao građani demokratskog društva svjesni smo idućega:
1. Sloboda govora i mišljenja jedno je od osnovnih ljudskih prava i jedna od najvrjednijih civilizacijskih tekovina demokratskog poretka.
2. Znanost je otvorena svima i svaka teorija otvorena je kritici. Dogmatsko razmišljanje nedopustivo je, a zdrava skepsa osnova znanstvenog rada i promišljanja.
3. Medicina kao holistička disciplina osobu mora shvatiti kao biološko, ali i psihološko i socijalno biće imajući na umu dinamiku istih pri promišljanju (javno)zdravstvenih aktivnosti te u istom trenutku mora ostati neutralna i tolerantna prema različitostima jedinki i grupa unutar populacije.

Nakon rečenoga jasno je da se protivimo jednostranim, dogmatskim i manipulativnim izlaganjima u prostorima Sveučilišta - institucije koja bi prije svih trebala zastupati znanstvenu skepsu, objektivan pristup znanstvenom radu te edukativni rad baziran na aktualnim dosezima međunarodne znanstvene zajednice.

Ponavljamo, nismo protiv slobode govora niti protiv izlaganja bilo koje znanstvene teorije bazirane na dokazima, no u ovim okvirima smatramo da će navedeno predavanje biti propagandno, a ne znanstveno. U istom trenutku žalimo što se ovakva inicijativa prezentira kao skeptično propitkivanje, a u istom trenutku dogmatski se zatvara i ne dopušta bilo kakvu kritiku prema samoj sebi.

S tim u vezi pozivamo kako organizatore, tako i samo Sveučilište i cijelu akademsku zajednicu na pažljiviji odnos prema ovakvim temama te na pristup koji neće ugroziti objektivan pristup prema znanstvenom radu.

Bitno je naglasiti da je ideal ravnopravnog diskursa/rasprave u ovom slučaju narušen u potpunosti te kako nam je izrazito žao da organizatori spomenutog predavanja cijeli događaj nisu organizirali u vidu okruglog stola te dopustili širu raspravu i otvoren dijalog.

"Ne nasjedajte na ovu vrstu propagande"

Kao budući liječnici, čvrsto smatramo kako je ljudsko zdravlje kao temelj liječničke profesije neodvojivo od higijene i odgovornog ponašanja te je naša dužnost i obaveza da u tom smislu educiramo kako svoje pacijente, tako i čitav narod. A jedini način da to napravimo moralno i kvalitetno jest da se odmaknemo od dogmi i svoj rad temeljimo na modernim znanstvenim metodama i principima medicinske, a ne religijske/teološke etike.

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu se oštro protive održavanju ovog predavanja kao i cijeloj građanskoj inicijativi "Ne dirajte djecu!" i iz sljedećih razloga:

  • Smatramo da Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu svojom poviješću i međunarodnim zaslugama nikako nije mjesto gdje će se održati ovakav tip predavanja koji je konzervativan, zastupa samo jednu stranu i temelji se na optužbama i neistinitim činjenicama o postojećem formatu zdravstvenog odgoja u Republici Hrvatskoj. Smatramo da podržavanje ovakvih i sličnih znanstveno neutemeljenih inicijativa može nanijeti tešku štetu na ugled i reputaciju našeg Fakulteta, a osim toga vrijeđa nemali broj znanstveno-nastavnog osoblja istog Fakulteta koji sudjeluje i doprinosi odvijanju zdravstvenog (i spolnog) odgoja.
  • Osobito nas kao studente vrijeđa činjenica da je vodstvo našeg Fakulteta podržalo i odobrilo ovo predavanje. Ovim putem podsjećamo to isto vodstvo da studenti 6. godine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u sklopu svog kolegija Zdravlje u zajednici diljem Požeško-slavonske županije drže predavanja iz područja zdravstvenog odgoja učenicima osnovnih i srednjih škola (riječ je o predavanju o pubertetu i spolno prenosivim bolestima). Odobravanjem održavanja predavanja ovakve inicijative koja optužuje da se spolni odgoj RH temelji na pedofiliji dovodi do jasnog zaključka kako vodstvo Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra svoje vlastite studente pedofilima pošto sami sudjeluju u provođenju istog spolnog odgoja u sklopu svog obrazovanja.
  • Od ulaska u Europsku uniju svjedoci smo velikog egzodusa mladih hrvatskih liječnika diljem Europe i šire, a sami smo kao studenti upoznati sa činjenicom da mnoge naše kolegice i kolege poslije završetka obrazovanja žele napustiti Lijepu našu. Svakodnevno se bojimo i živimo u strahu od različitih dezinformacija kako nam po završetku fakulteta staž neće biti plaćen ili će biti plaćen po modelu suficitiranog pripravništva iako je medicina već godinama "debelo" deficitarno zanimanje. Suočeni sa činjenicom kako u RH nedostaje preko 4000 liječnika a svaki mjesec nemali broj napušta istu, smatramo da niti vodstvo Medicinskog fakulteta niti resorno Ministarstvo ne poduzima gotovo ništa da svojim studentima, budućim liječnicima i kolegama osiguraju ostanak u državi. Stoga je naš prijedlog da, umjesto ljudima upitnog znanstvenog kredibiliteta i upitnoj pozitivnosti njihovih namjera, mjesto na Fakultetu osigurate tribinama i predavanjima o tome kakva nas čeka budućnost, da napokon riješite pitanje kada će i kako biti organiziran staž, natječaji za specijalizacije i sl. Vjerujte to je ono što Vaši studenti žele i što će im zaista biti korisno u životu.

Pozivamo resorno Ministarstvo da službeno reagira vezano uz ovaj slučaj te apeliramo na akademsku zajednicu i građane Republike Hrvatske da nikako ne podrže ovakve inicijative i ne nasjedaju na ovu vrstu propagande.

Nadamo se da će naše otvoreno pismo i prosvjedna nota barem nekom okupirati pažnju i da ćemo u doglednoj budućnosti, umjesto ovakvih neprimjerenih predavanja, u prostorijama Sveučilišta imati priliku prisustvovati predavanjima koja doliče ovakvoj instituciji te služe na korist edukaciji studenata i razvoju javnog zdravstva u Republici Hrvatskoj.

Studenti Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

U Zagrebu, 27. svibnja 2014.

___________________________________________________________________________
Na znanje:
1. Dr. sc. Željko Jovanović, ministar znanosti, obrazovanja i sporta
2. Prof. dr. sc. Rajko Ostojić, ministar zdravlja
3. Rektorski kolegij Sveučilišta u Zagrebu
4. Akademik Davor Miličić, prof.dr.sc., dekan Medicinskog fakulteta u Zagrebu
5. Dekanski kolegij Medicinskog fakulteta u Zagrebu
6. Pročelnici Katedri Medicinskog fakulteta u Zagrebu
7. Studentski zbor Medicinskog fakulteta u Zagrebu
8. Prof. dr. sc. Željko Krznarić, predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora
9. Hrvatsko društvo mladih liječnika HLZ-a
10. Mediji U Zagrebu, 27. svibnja 2014.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara