Studenti, evo zašto država kasni s isplatom vaših stipendija!

Studenti, evo zašto država kasni s isplatom vaših stipendija!

Ilustracija: Shutterstock

GDJE su "zapele" državne stipendije studentima? Naime, ovih se dana više studenata požalilo Indexu kako država kasni s isplatom državnih stipendija koje se, ugovorno, trebalo isplaćivati od siječnja do rujna ove godine. A ove godine studenti kojima su stipendije dodijeljene, ni s dolaskom svibnja od stipendija nisu vidjeli "ni kune".

"Osim pitanje sporosti, valjalo bi se pitati i za što se uopće daju te države stipendije kada bi se po ugovoru isplate novih državnih stipendija trebale vršiti od siječnja do rujna (dakle, 3 mjeseca izvan trajanja semestra), a realno će se isplaćivati od lipnja do rujna (potpuno izvan trajanja studentske godine). Zar bi po MZOS-u studenti trebali gladovati ostatak godine? Ili stvarno misle da će se studenti hraniti na način na koji će MZOS isplaćivati stipendije - retrogradno? Gladovanje u ovom slučaju nije hiperbola, već realnost, pošto se stipendije dodjeljuju studentima slabijeg imovinskog stanja. Uz to, sporost isplate tih stipendija će rezultirati time da se stipendije uopće neće trošiti na studentske obaveze, nego na ljetovanja. Tko je tu lud?", pita se jedan od studenata.

MZOS: Kasnimo jer smo po prvi put strogo kontrolirali podatke o uspješnosti studenata, a prijava je bilo puno

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Isplata stipendija započela je tijekom prošloga tjedna, a sve stipendije studentima koji su potpisali ugovor bit će isplaćene do kraja ovoga tjedna. Naime, na raspisani natječaj za državne stipendije stiglo je gotovo 6.000 prijava (5.662 prijave). Po prvi puta prijave su zaprimane na elektroničkom obrascu i strogo su se kontrolirali podaci o uspješnosti na studiju. Zbog neažurnosti tih podataka od strane visokih učilišta, bilo je nužno produžiti rok prijave na natječaj. Po prvi puta sve su prijave prošle i dodatni nadzor dvaju povjerenstva u kojima su sudjelovali i predstavnici studenata. Sve je to utjecalo na manje kašnjenje u isplati državnih stipendija u odnosu na protekle godine. Treba, naime, reći da su i do sada prve rate državnih stipendija (sa zaostacima) uvijek bile isplaćene tijekom travnja.

Ministarstvo vjeruje da će studenti znati racionalno raspolagati s uplaćenim sredstvima. Usporedbe radi, u mnogim europskim zemljama financijske potpore studentima ne isplaćuju se svakoga mjeseca, nego u dva do četiri godišnja obroka.

Inače, ove je godine zahvaljujući novom modelu studentske prehrane koji se počeo primjenjivati u listopadu 2013., značajno povećan broj stipendija, kao i njihov mjesečni iznos. Dodijeljeno je 3.028 novih stipendija, od čega najviše - 3.013 - studentima slabijega socijalno-ekonomskog statusa, što je gotovo dvostruko više nego lani. Umjesto dosadašnjeg mjesečnog iznosa koji se kretao od 500 do 800 kuna svi novi korisnici studentskih stipendija primit će stipendiju u mjesečnom iznosu od 1.200 kuna. U tu je svrhu osigurano 32,7 milijuna kuna", stoji u odgovoru Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta na Indexov upit.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara