Sud u Egiptu ukinuo presude za pronevjeru Mubaraku

Sud u Egiptu ukinuo presude za pronevjeru Mubaraku

Foto: FAH

SUD U Egiptu ukinuo je osuđujuće presude za pronevjeru bivšem predsjedniku Hosniju Mubaraku i njegovoj dvojici sinova, te je naložio ponovno suđenje, javlja BBC.

Mubarak je osuđen na tri godine zatvora još u svibnju, nakon što je proglašen krivim da je na račun osobnih troškova oštetio vladu za 17 milijuna dolara.

No, sud je sada utvrdio kako neke zakonske procedure nisu provedene ispravno.

Mubarakov odvjetnik izjavio je za BBC kako će 86-godišnjeg Mubaraka uskoro pustiti iz pritvora, tj. vojne bolnice u Kairu.

U studenom prošle godine, drugi sud je odbacio optužbe protiv Mubaraka da je sudjelovao u ubijanju prosvjednika tijekom pobune 2011., a također su odbačene i optužnice u dva slučaja korupcije. Sada ga po treći i zadnji put očekuje ponovno suđenje u slučaju njegove umiješanosti u pogibije prosvjednika.

Zbog odluke iz studenoga sveučilišta diljem Egipta rugala su se sudu

Odluka suda iz studenoga 2014. izazvala je prosvjede na sveučilištima diljem Egipta i potaknula izrugivanja na društvenim mrežama. Najmanje dvoje ljudi je tada poginulo, a devet je bilo ozlijeđeno kada su snage sigurnosti suzavcem i gumenim mecima napale oko 1000 prosvjednika koji su htjeli svoje nezadovoljstvo izraziti na trgu Tahrir - simboličkom središtu ustanka u kojem je bio svrgnut Mubarak.

Mnogi Egipćani koji su proživjeli Mubarakovu vladavinu na nju gledaju kao na razdoblje autokracije i sprege vlasti s biznisom. Njegovo svrgavanje urodilo je prvim slobodnim izborima u Egiptu i pobjedom islamističkog predsjednika Mohameda Mursija.

Njegova je vladavina, međutim, bila kratkog vijeka jer ga je 2013. svrgnula vojska predvođena generalom Fatahom al-Sisijem. Sisi je potom u svibnju osvojio predsjedničke izbore i započeo krvavi progon Mursija i njegovog Muslimanskog bratstva. Vlasti su zatvorile na tisuće pristaša Bratstva, a više stotina osudili na smrt tijekom skupnih suđenja koja su izazvala međunarodnu osudu.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara