Suđenje za Fimi mediju: Ivica Kirin tvrdi da nije kriv

Foto: Hina

NA ZAGREBAČKOM Županijskom sudu je počelo suđenje bivšem ministru unutarnjih poslova Ivici Kirinu, kojeg se tereti da je oštetio MUP surađujući s marketinškom agencijom Fimi media. Suđenje je trebalo početi jučer, ali je odgođeno za danas zbog zauzetosti suca. Kirin tvrdi da nije kriv.

Uskok tereti Kirina da je od 2006. do 2008. na traženje tadašnjeg HDZ-ovog rizničara Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se tako prikuplja novac za financiranje HDZ-a. MUP je izravnom pogodbom Fimi mediji dao 1,1 milijuna kuna vrijedan posao promidžbene kampanje za sigurnost cestovnog prometa i isplatio novac, iako ta agencija nije ispunila sve obveze iz ugovora, tvrdi tužiteljstvo.

Optužnicu protiv Kirina sud je potvrdio lani u listopadu. Raniju optužnicu Uskok je u srpnju 2012. povukao radi dorade.

Kirinova odvjetnica uvjerena da tužitelj neće moći dokazati krivnju jer se optužba bazira na nezakonitim dokazima

Bivši ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin danas je na zagrebačkom Županijskom sudu odbacio optužbe da je za oko 7,5 milijuna kuna oštetio MUP, surađujući s marketinškom agencijom Fimi media.

Zamjenica ravnatelja Uskoka Željka Mostečak rekla je u uvodnom govoru nakon čitanja optužnice kako će dokazati da je angažmanom u režiji bivšeg ministra nastupila šteta za Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Kirin je, prema tvrdnjama tužiteljstva, bezrezervno prihvatio ponudu Fimi medije za promidžbene usluge koje su bile nepovoljnije nego na tržištu, a ulogu u tome imao je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić. Bivšeg ministra i aktualnog gradonačelnika Virovitice, Uskok tereti da je kaznenim djelom protiv službene dužnosti, zlorabeći svoj položaj i ovlasti, napravio štetu velikih razmjera. Kirin je, tvrdi tužiteljstvo, od 2006. do 2008. na traženje Mladena Barišića poslovao s Fimi medijom znajući da se na taj način prikuplja novac za financiranje HDZ-a.

Njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan ustvrdila je pak da tužitelj neće moći dokazati krivnju jer se optužba bazira na nezakonitim dokazima. Osobe koje su bile okrivljene u istom postupku umjetnim razdvajanjem optužnice pretvoreni su u svjedoke, kazala je braniteljica. Radi se o Mladenu Barišiću i vlasnici Fimi medije Nevenki Jurak, koji su za svjedoke predloženi na pripremnom ročištu, kazala je Drenški Lasan.

"Nama se nudi 'falš situacija' u kojoj se Mladen Barišić i Nevenka Jurak za sve ono što su radili mogu iskupiti tako da neosnovano terete druge osobe", zaključila je Drenški Lasan. Ustvrdila je također da se Kirinu kao odgovornoj osobi ne može pripisivati sve što se događalo u MUP-u.

Barišić i Jurak našli su se na optuženičkoj klupi zajedno s bivšim premijerom Ivom Sanaderom, njegovom bivšom strankom HDZ-om i ostalima zbog izvlačenja 70-ak milijuna kuna iz državnih ustanova i tvrtki preko Fimi medije, a objava nepravomoćne presude u tom slučaju najavljena je za utorak, 11. ožujka.

Barišić i Jurak priznali su krivnju u tom

Barišić i Jurak priznali su krivnju u tom slučaju i zatražili blaže kazne.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem suca Ratka Šćekića prihvatilo je prijedlog obrane da se Kirin tijekom čitanja dokumentacije pridruži za isti stol svojoj braniteljici kako bi bolje mogla štiti njegova prava.

Braniteljica je rekla da je izmjenama Zakona o kaznenom postupku uvedena novina prema kojoj se sve ono što kaže okrivljenik može smatrati njegovom obranom ili dokazom.

Kirin je jedan od čelnika državnih institucija i tvrtki čiji su postupci u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi izdvojeni od suđenja bivšem premijeru Ivi Sanaderu, HDZ-u i ostalima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara