Sukob interesa Jure Šundova završio na sudu: Tri gradske tvrtke tužile bivšeg Kerumovog zamjenika

Sukob interesa Jure Šundova završio na sudu: Tri gradske tvrtke tužile bivšeg Kerumovog zamjenika

Foto: Index

BIVŠI splitski dogradonačelnik Jure Šundov našao se u neuobičajenoj situaciji. Tri gradske tvrtke, Čistoća, Promet i Vodovod i kanalizacija tužili su ga da vrati novac koji je kao predsjednik Skupštine društava dobio tijekom Kerumovog mandata. Radi se o nekih 200-tinjak tisuća kuna. Da na njega nije imao pravo utvrdilo je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, koje ga je već kaznilo sa 30 tisuća kuna. Sa 15 tisuća kuna kažnjena je i druga Kerumova zamjenica Anđelka Visković, koja je primala novac od Turističke zajednice. Za razliku od Šundova, ona je novac spremna obročno vratiti.

Index je o ovom slučaju pisao prije pola godine, kada stvar još nije došla do suda. Trenutno stanje provjerio je gradski vijećnik Inicijative za pametan grad i pametne ljude Jakov Prkić. Tražio je od gradskih tvrtki da mu odgovore što su napravili po pitanju povrata novca.

Tužbu protiv Šundova vodi Nevenkina kuma

Čistoća je tako navela da su 30. srpnja prošle godine zatražili povrat 62 tisuće kuna. Nakon 15 dana javio im se odvjetnik Jure Šundova, a onda je u listopadu uslijedila tužba sudu. Promet je tužbu podnio početkom rujna, a u odgovoru nisu naveli koliko traže da Šundov vrati nazad. Radi se inače o 60 tisuća kuna. Vodovod i kanalizacija, koju pravno vodi odvjetnica Radojka Jeločnik, kuma Nevenke Bečić, navela je da su tužili, ne i kada, a nedostaje i utuženi iznos. Tu se, pak, radi o 53 tisuće kuna. Svemu treba pribrojiti i 13 tisuća kuna koliko je Šundov dobio nakon što je krajem 2012. godine Kerum razvlastio Anđelku Visković mjesta punomoćnice predsjednika Turističke zajednice.

Turistička zajednica potvrdila je da su sa Visković dogovorili povrat sredstava, a da su sa Šundovom informativno razgovarali, nakon čega je on angažirao odvjetnika. Tužili još nisu, tek su naveli da će sljedeći postupak biti u skladu sa pravnim okvirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prkić: Ovdje je sve jasno, novac se treba vratiti

"Ovdje je sve jasno. Povjerenstvo je utvrdilo nepravilnosti i novac se mora vratiti gradskim tvrtkama i Turističkoj zajednici Splita. Zakon o sprječavanju sukoba interesa odnosi se i na zamjenike gradonačelnika, a nepoznavanje zakona nije opravdanje. Gospođa Visković shvatila je pogrešku i novac vraća, dok je Jure Šundov odlučio pravdu potražiti na sudu. Nadam se kako će shvatiti da nije upravu i novac vratiti odakle ga je i dobio", kazao nam je vijećnik Prkić, koji je odgovore gradskih tvrtki javno i transparentno objavio na svom Facebook profilu.

Šundov: Zakon je loš, a ja sam u pravu

Jure Šundov, koji danas, budući da je HGS u koaliciji sa HDZ-om u Županiji, sjedi na čelu Županijskih cesta, i dalje tvrdi da ništa protuzakonito nije napravio i da novac neće vratiti, što nam je rekao i prije pola godine kada smo pisali o ovom problemu.

"Nikakav ja nalog za isplatu nisam dao, već sam novac primao temeljem važećih odredbi koje su ustanovljene još u doba kada je gradonačelnik bio Miro Buličić. Ovaj Zakon o sprječavanju sukoba interesa je loš, jer da nije loš, institucije i tvrtke na koje se odnosi, morale bi znati za njega. Vjerujem da ću na sudu dokazati da sam u pravu i osporiti tužbe tvrtki koje su me tužile", kaže Šundov.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara