Summit100: Hrvatska je najveća ekonomija u regiji, ali Srbija ima najbolje uvjete za ulaganja

Summit100: Hrvatska je najveća ekonomija u regiji, ali Srbija ima najbolje uvjete za ulaganja

 Foto: Summit100

POTREBNO je stvoriti političku klimu ponajprije na području ekonomije i uže suradnje kako bi svi profitirali, izjavio je Ivo Šimek, stariji izvršni direktor za jugoistočnu Europi AT Kearneya, na skupu poslovnih lidera regije "Summit100", koji se danas održava u Cavtatu.

“Najbolje uvjete za ulaganja ima Srbija: ima najniže troškove rada, vrlo povoljan porezni sustav i dovoljno slobodnih radnih kapaciteta. Hrvatska se dosad nije uspjela uspješno pozicionirati niti se gospodarstvo dovoljno internacionaliziralo, ali s BDP-om od 48 milijardi eura ipak je najveća ekonomska sila u regiji. Slovenija ima najbolju startnu poziciju jer ima najviše međunarodno orijentiranu privredu u regiji, ali i trgovinsku bilancu koja je najpozitivnija”, ističe Šimek.

Potrebno je ukinuti prepreke kako bi se stvorilo tržište od 25 milijuna ljudi
 
Najveći izazovi jugoistočne Europe su stvaranje tržišta s više od 25 milijuna stanovnika bez većih i nepotrebnih prepreka za rad u regiji. Treba dopustiti i omogućiti slobodnu kretanja radne snage, jedinstvene procese za dobivanje radnih dozvola za stručnjake, smanjenje carinskih stopa te poreza, također, treba znatno poboljšati infrastrukturu, dodaje Šimek.
 
“Cilj i nastojanje EU-a i velikih kompanija je promatrati regiju integralno, zato će EU zajednički uložiti znatna sredstva u pomoć pri rješavanju infrastrukture, energetske strategije i u prilagodbi gospodarstva, te državne uprave standardima Europske unije”, najavljuje Šimek.
 
Potreban je novi pristup u privlačenju investicija
 
Europska unija mora imati važnu ulogu u regiji, no potrebno je da i države regije naprave i odaberu prioritetne projekte, ističe Giulio Moreno, šef misije EBRD-a u Crnoj Gori. “Potreban je novi pristup u privlačenju investicija, i regija treba biti proaktivna, a ne čekati da EU odabere projekte koji su joj interesantni. Skupovi poput Summita100 ili zajedničke ministarske turneje su pravi način kako promijeniti sliku o regiji”, smatra Moreno.
Tekst se nastavlja ispod oglasa
 
Medja: Puno je onih kojima je u glavama socijalizam
 
Ova regija treba 10 godina komunikacijske kampanje o tome da je tržišna ekonomija dobra stvar, jer smo imali 50 godina kampanje kako je to loša stvar, kaže predsjednik Uprave NLB Banke Janko Medja.
 
“Često na skupovima poput Summita100 mi propovijedamo istomišljenicima. Na žalost, u društvu je još uvijek puno onih koji u glavama imaju socijalizam, odnosno misle da imaju prava, no nemaju obaveze”, kaže Medja.
 
Trebamo regionalne infrastrukturne projekte, i moramo ih pokrenuti, kaže Dejan Janjatović, predsjednik Uprave Prokredit banke. “Ne kaže se bez razloga pomozi sam sebi pa će ti i Bog pomoći. Moramo naći načine kako da riješimo naše probleme i tada će nam u pomoć uskočiti netko sa strane”, ističe Janjatović. 
 
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara