Superman s Prisavlja: Radman stvara "novi HRT"

Superman s Prisavlja: Radman stvara "novi HRT"

Foto: Ilustracija

TOČNO tri mjeseca nakon što je Goran Radman postao glavni ravnatelj, na snagu je stupio novi Statut HRT-a. Radman se nadao da će Statut, oko kojeg je "zaratio" s pojedinim članovima Nadzornog odbora, biti donesen i ranije, ali na dnevni red Sabora došao je tek nakon zimske stanke.

Glavni ravnatelj sada je spreman, kako je najavio na jutrošnjem sastanku sa zaposlenicima i sindikatima HRT-a, a kasnije i na "briefingu" s novinarima, za reformu javnog servisa koju je najavio u svom programu. Radmanov je plan odmah krenuti u preustroj HRT-a, koji bi trebao trajati oko šest mjeseci, a na jesen se kreće u dugo najavljivanu restrukturaciju javnog servisa koja će trajati najviše dvije godine.

Za očekivati je da će HRT po završetku procesa restrukturiranja imati znatno manje zaposlenika od dosadašnjih 3360. Neki će u međuvremenu otići u mirovinu, ali za očekivati je da će biti i otkaza. Naime, pojedini zaposlenici HRT-a, prema Radmanovim riječima, nemaju znanja i vještine potrebne za rad na javnom servisu, te tek treba vidjeti koje će zaposlenike HRT moći dodatno educirati, a s kojima to neće biti moguće.

"Tijekom 2016. i 2017. trebali bi biti vidljivi rezultati čitavog procesa, kojem je cilj 'Novi HRT'", najavio je Radman zaposlenicima na Prisavlju. Svoj plan Radman je jutros najavio u razgovoru sa zaposlenicima u HRT-ovoj zagrebačkoj središnjici, a u narednih deset dana imat će "turneju" na kojoj će reformu predstaviti i HRT-ovim ispostavama diljem zemlje.

Ustroj "novog HRT-a"

Prvi korak Radmanove reforme HRT-a donošenje je Pravilnika o unutarnjem ustroju, koji bi trebao stupiti na snagu do kraja veljače. Imenovat će se zatim novi vršitelji dužnosti čelnih funkcija, koji će na tim pozicijama ostati dok se za iste ne sprovede javni natječaj.

HRT će se podijeliti na četiri nove upravne jedinice: program, produkcija, tehnologija i poslovanje. Svaka od te četiri jedinice imat će ravnatelja koji će biti izabran na javnom natječaju. Na isti način će se birati i 14 glavnih urednika. Redakcije kakve sada postoje, naime, odlaze u prošlost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Glavnog urednika imat će svaki od četiri HTV-ova televizijska kanala i sva tri programa Hrvatskog radija. Birat će se i glavni urednik međunarodnog radijskog programa, novih medija, te osam glavnih urednika regionalnih radijskih postaja. Svoje mišljenje o glavnim urednicima davat će i novinari i kreativno osoblje HRT-a.

Radmanu sve ovlasti

No, vrlo je zanimljivo da novi informativni program, u koji će se prema Radmanovom planu integrirati svi radijski i televizijski novinari, neće svoje nove šefove dobiti na javnom natječaju, niti će se novinare o tome pitati za mišljenje. Naime, Radmanov je plan ustrojiti redakciju informativnog programa koja neće spadati u ingerenciju glavnog urednika pojedinog kanala, već će po potrebi servisirati sve televizijske kanale i radijske programe.

Glavnog ravnatelja HRT-a smo pitali da nam objasni kako će se i po kojem kriteriju birati šefovi informativnog programa. Tek nam je šturo kazao da to piše u Zakonu o HRT-u. Konzultirali smo stoga Zakon, ali i Statut HRT-a iz kojih proizlazi da će kadroviranje u informativnom programu u potpunosti ovisiti o Radmanovoj volji. Također, nije naodmet spomenuti i da su glavnom ravnatelju dane ovlasti da slobodno razrješava članove ravnateljstva, uključujući i ravnatelja zaduženog za program, kao i glavne urednike izabrane javnim natječajem.

Ne čude stoga prigovori pojedinih članova Nadzornog odbora i zastupnika u Hrvatskom saboru da Radman ima prevelike, gotovo imperatorske ovlasti na HRT-u. Naime, glavni ravnatelj ne samo da može praktički nesmetano utjecati na uređivačku politiku, već može i samostalno odlučivati o poslovima "teškim" do deset milijuna kuna.

Aktualni glavni ravnatelj to priznaje, te čak ističe kako je bivši sustav upravljanja HRT-om podbacio između ostalog i zato jer je bio previše demokratičan. No, istovremeno, Radman tvrdi da su sve njegove ovlasti u skladu sa zakonom i da ih planira maksimalno koristiti kako bi uveo reda na HRT.

Superman s Prisavlja

Svoj svemoćni status Radman je bez zadrške "nabio na nos" i zaposlenicima HRT-a, kojima je jutros prikazana PowerPoint prezentacija naslovljena "Pokrenimo promjene". U toj prezentaciji, u kojoj su iznesene osnove Radmanova plana i programa, prvi "slide" prikazuje fotomontažu na kojoj je glava glavnog ravnatelja "nasađena" na Supermanovo tijelo, a kojem je na prsima umjesto slova "S" logo HRT-a.

Radman je objasnio da se radi o šaljivoj sličici koju je e-mailom, u znak podrške, dobio nakon što ga je Sabor potvrdio za glavnog ravnatelja HRT-a. Izrazio je ujedno i žaljenje što nema Supermanove moći jer je HRT, kako tvrdi, vrlo komplicirano radno okruženje u kojem su određene reforme trebale biti provedene još prije 20 godina. No, i usprkos tome Radman je uvjeren da Hrvatska ima najbolji javni servis u širem susjedstvu. A pod njegovim će vodstvom, uvjeren je Radman, kojeg bije glas da je na Prisavlje stigao kao kadar Ive Josipovića, kvaliteta programa biti dodatno unaprijeđena.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara