Sustav o kojem Hrvatska može samo sanjati: Ovako se Europa brani od poplava!

Foto: Guliver image/Getty images

DOK JE u Hrvatskoj glavna obrana od poplava gradnja zečjih nasipa od vreća napunjenih pijeskom, Austrija, Njemačka, Švicarska i Velika Britanija samo su neke od europskih zemalja koje u borbi protiv poplava koriste montažne brane koje su se pokazale kao iznimno učinkovit način zaustavljanja vodenih bujica, posebice u gradskim sredinama. Isti sustavi se primjenjuju i u SAD-u, Japanu i drugim razvijenim dijelovima svijeta.

Riječ je o sustavima u koje su uložene milijarde eura, ali su dugoročno gledano i više nego isplativi jer je šteta nanesena poplavama nemjerljiva u odnosu na cijene ovakvih barijera.

Navedeni sustavi su u razvijenim europskim zemljama toliko popularni da ih mnogi kupuju i za "kućnu upotrebu" - kako bi zaštitili vlastita dvorišta ili bar ulazna vrata u kuće i druge objekte. Cijene takvih mini barijera za kućna vrata, ovisno o proizvođaču, dimenzijama i vrsti materijala od kojeg su izrađene, kreću se od nekoliko stotina do nekoliko tisuća eura. Proizvođači redom tvrde kako su ovakvi sustavi pouzdani, dugovječni te otporni čak i na oštećenja izazvana potresima.

Koliko građani imaju povjerenja u takve sustave najslikovitije je svojedobno pokazala Reutersova fotografija koja je za vrijeme velikih poplava u Europi obišla svijet - fotografija bezbrižnog Austrijanca koji je mirno kosio travu u svom dvorištu dok je barijera sprječavala nabujali Dunav da mu poplavi kuću sve do prvog kata.Od onih koje se montira "u tren oka" do automatskih sustava

Ponuda ovakvih montažnih brana od poplava šarolika je, nudi se razne sustave od onih koje se montira "u tren oka" do automatskih. I jedni i drugi imaju svojih prednosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prednost sustava koje se montira ta je što se taj tip barijera može seliti prema potrebi, ovisno o području kojem prijeti poplava. Nedostatak je što ili morate unaprijed imati pripremljena čvrsta uporišta ili ih stvarati u trenu postavljanja, a za velika područja je potreban i velik broj ljudi koji će ih postavljati pa u tu svrhu na teren najčešće izlazi vojska koja montira ovakve privremene "brane".

Automatski sustavi su znatno skuplji, ali je njihova prednost u tome što se u slučaju poplava sami izdižu iz "okvira" zakopanog u tlo pa nije potrebna ljudska intervencija. Također, kako opada razina vode, sustav se sam "posprema" nazad u tlo. Tako je spreman na poplave u svakom trenu, a izdržljivost je zagarantirana duboko ukopanim čvrstim temeljima.

Novi Sad mobilne brane nabavio još 2011. godine

Ovakav sustav obrane od poplava, kakav se primjenjuje u gotovo svim većim europskim gradovima, u Novom Sadu u susjednoj Srbiji, uveli su još 2011. godine. Za nabavu mobilnih brana, kojima su popunili sve otvore na sedam kilometara dugom obrambenom zidu uz Dunav, utrošili su 150 milijuna dinara, odnosno oko 1,3 milijuna eura.

Primjenjivo i van gradova

Da ovaj sustav nije primjenjiv samo u gradovima, već i van urbanih sredina svjedoči primjer Austrije gdje su ovakvim mobilnim branama zaštićena čitava sela koja se nalaze na područjima koja su često ugrožena poplavama. Iako u slučaju velikih poplava sela ostaju u "izolaciji" pa je potrebno stanovništvo privremeno evakuirati ili im redovito dostavljati potrepštine, zahvaljujući dobrom sustavu obrane od poplava ljudski životi, a ni imovina, ni u jednom trenu nisu ugroženi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara