Sutra u Finskoj počinje prizivni postupak protiv Patrijinih menadžera

Sutra u Finskoj počinje prizivni postupak protiv Patrijinih menadžera

Foto: FAH

VIŠI sud u Finskoj sutra će započeti prizivni postupak u suđenju bivšim menadžerima tvrtke Patria, optuženima za odobravanje mita slovenskim dužnosnicima prilikom ugovaranja isporuke oklopnih vozila te tvrtke za slovensku vojsku.

Prvostupanjski okružni sud lani je petorici menadžera izrekao oslobađajuću presudu zbog nedostatka dokaza, na što se tužiteljstvo žalilo.

Tužitelj Jukka Rappe izjavio je da će se sada u žalbenom postupku ponovo predstaviti dokazi tužiteljstva i obrane. Ročišta će se održavati dva puta tjedno, a suđenje će potrajati dva do tri mjeseca, kada se očekuje i pravomoćna presuda.

Nekadašnje menadžere Patrije tužiteljstvo optužuje da su preko austrijskih posrednika slovenskim dužnosnicima, koji su u tom poslu imali utjecaj, nudili mito kako bi na tenderu za nabavu oklopnih vozila za slovensku vojsku Patria, u konkurenciji drugih interesanata, dobila posao koji je 2006. i zaključen, a predviđao je nabavu 135 naoružanih oklopnih transportera u vrijednosti 278 milijuna eura.

Janša čeka odluku o žalbi

U Sloveniji je za taj slučaj pravomoćno na dvije godine zatvora lani među ostalima osuđen i bivši premijer Janez Janša. On je u međuvremenu privremeno pušten iz zatvora odlukom ustavnog suda, koji bi uskoro trebao donijeti konačnu odluku o Janšinoj žalbi.

Jednog od suoptuženika u istom predmetu koji se vodio pred sudom u Ljubljani, austro-kanadskog poduzetnika Waltera Wolfa, koji se tereti za posredovanje nezakonitih provizija, Slovenija od Kanade traži međunarodnom tjeralicom.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara