Sve češće potrage za nestalom djecom: "Mladi bježe od kuće da privuku pažnju"

Sve češće potrage za nestalom djecom: "Mladi bježe od kuće da privuku pažnju"

Screenshot: Nestali.hr

U PROŠLOJ godini policiji je prijavljeno oko 1500 slučajeva nestanaka djece. Dio njih su ponavljači, a najviše ih odlazi iz ustanova za nezbrinutu djecu, dok ih je oko 600 pobjeglo iz obiteljskog doma. Analiziramo koji su razlozi za to i kako kao roditelji ili skrbnici doskočiti tome problemu.

Bjegovi iz kuće češći su u vrijeme kraja školske godine i zaključivanja ocjena i popravnih ispita. O tome govori policijska statistika. Inzistiranje na najboljim rezultatima može izazvati frustraciju kod adolescenata koja kod nekih može izazvati povlačenje u sebe, a kod drugih ispade poput samoozljeđivanja ili bježanje od kuće, kaže doktor Roman Nikolić iz psihijatrijske bolnice za djecu i mlade.

Policija ih najčešće nađe u roku od sedam dana

"Kao i u svemu dojam je da je najbolji srednji put, da bi uvijek mlade trebalo poticati da daju sve od sebe, ali nikada ne ići u krajnost da ocjene moraju biti savršene", smatra doktor Nikolić.Dio mladih bježi i kako bi privuklo pažnju roditelja, kaže policijska službenica Marina Mandić.

"Neka djeca kažu da ih roditelj nije htio saslušati, netko je samo želio pažnju, netko je htio biti važan toga dana zašto što roditelji nemaju dovoljno vremena da se posvete svojoj djeci", kaže Mandić. Policija ih najčešće nalazi u roku od 7 dana ili se sami vrate kući. Vrijeme izbivanja ovisi o tome s koliko novca raspolažu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Postoji manji broj djece koja se priključuju nekakvim skupinama i u nekom dužem vremenu ne budu pronađeni, odnosno jave se roditeljima, ali mi ne možemo potvrditi da je s njima sve u redu pa se oni i dalje vode nestalima", kaže policijska službenica Marina Mandić. Tada nerijetko ogrezaju o kriminal, kaže Mandić.

Dr. Nikolić: Treba imati razumijevanja za hirove djece

"Nažalost temeljem teorije životnog stila oni mogu činiti kaznena djela ili postati žrtve u vrijeme kada nisu pod nadzorom. Ni hrvatski tinejdžeri nisu od toga izuzeti", kaže Mandić. Probleme treba rješavati unutar obitelji, kažu u policiji. I u takvim je slučajevima najbolji pristup tzv. srednji put, kaže doktor Nikolić.

"Djetetu i mladoj osobi treba postavljati osobe, ali u adolescentnoj dobi treba imati razumijevanja za hirove i mirno i staloženo postavljati granice. To pomaže mladoj osobi da se nauči samokontroli i da se lakše prilagodi životnim zahtjevima i frustracijama", mišljenje je doktora Romana Nikolića. Odnos treba počivati na uzajamnom povjerenju. Da sve potječe iz obitelji, slažu se i u policiji uz poruku kako je svaki bijeg iz kuće svojevrsni poziv u pomoć. Evo na što treba također obratiti pažnju.

"Razna rizična ponašanja na koja treba upozoriti djecu su navika stopiranja, poučiti ih da ne odlaze na sastanke s nepoznatim osobama i da se ne druže s osobama koje pokazuju određeno asocijalno ponašanje", savjetuje Mandić.

Treba spomenuti i da najveću pomoć u pronalaženju nestalih u policiji dobivaju od građana, a podaci o svim nestalim osobama nalaze se na web stranici www.nestali.hr.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara